Dva roky po stažení z Afghánistánu je důvěryhodnost USA na dně

Značné škody, které tento krok napáchal na pověsti Washingtonu, nutí americké spojence, aby si vyšlapali cestičku ke zlepšení vztahů s americkými globálními vyzyvateli, míní Mohamad Hasan Sweidan v článku pro The Cradle.

30. srpna 2021 opustil Afghánistán poslední americký voják, čímž fakticky skončila dvě desetiletí trvající válka a okupace. Stažení však neproběhlo podle představ Washingtonu a místo toho vedlo k situaci, kterou západní média a dokonce i američtí politici charakterizovali jako „katastrofální a ponižující“.

V únoru 2022 vydal Výbor pro zahraniční vztahy Senátu USA zprávu s názvem „Left Behind: A Brief Assessment of Biden Administration’s Strategic Failures During the Withdrawal from Afghanistan“ (Stručné zhodnocení strategických chyb Bidenovy administrativy při stahování z Afghánistánu).

Zpráva se zaměřuje na to, že Bidenova administrativa nedokázala předvídat rychlé ovládnutí Afghánistánu Tálibánem, ke kterému došlo ihned po odchodu amerických vojsk. Uvádí, že Bidenova administrativa ignorovala několik varování zpravodajských služeb a rozhodla se opustit leteckou základnu Bagrám navzdory zprávám, že by to mohlo vést k převzetí kontroly nad hlavním městem Kábulem ze strany Tálibánu.

Zpráva dále odhaluje, že Bílý dům ignoroval nesouhlas ministerstva zahraničí se stažením, neplánoval evakuaci, dokud nebylo příliš pozdě, a opustil tak desítky tisíc afghánských partnerů.

Průzkum amerického veřejného mínění ukázal, že 74 % respondentů se domnívá, že USA špatně provedly stažení vojsk. I hlavní spojenci USA v Evropě reagovali se směsí nedůvěry a pocitu zrady. Předseda Evropské rady Charles Michel vyjádřil obavy, že „chaotické stažení z Afghánistánu nás nutí urychlit poctivé uvažování o evropské obraně“.

Podobně i Josep Borrell, vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, zdůraznil, že po debaklu v Afghánistánu je třeba snížit závislost Evropy na USA a usilovat o nezávislejší rozhodování.

Poučení z Afghánistánu

Po dvou letech si naši pozornost nezaslouží samotný katastrofální ústup, jak jej popisuje Západ, ale závislost na Washingtonu a nepoučení se z minulých událostí. V souvislosti s válkou na Ukrajině se ukázalo, že pozoruhodný počet spojenců Washingtonu po celém světě, včetně jeho spojenců v západní Asii, se začal léčit z této závislosti, která se projevila v jejich odmítání podřídit se západním trendům vůči Rusku. Mnoho západoasijských spojenců Washingtonu od té doby uznalo nutnost diverzifikovat své mezinárodní vztahy, aby předešlo riziku opuštění ze strany USA. Za povšimnutí stojí, že dva věrní spojenci USA, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, se nedávno připojili k BRICS.

Jednou z hlavních motivací stažení USA z Afghánistánu bylo přidělení zdrojů jiným prioritám, zejména regionům obklopujícím Rusko a Čínu. USA proto mění své pozice v západní Asii, aby optimálně řešily vznikající výzvy a konflikty s Moskvou a Pekingem. V současné době je velká část pozornosti USA zaměřena na konflikt na Ukrajině, kde je zřejmé, že Kyjev nevzal v úvahu poučení z afghánské situace.

Celý příspěvek najdete zde v angličtině.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.