Rada EU: Jaké jsou cíle belgického předsednictví?

Španělské předsednictví skončilo. Od 1. ledna do 30. června 2024 přejímá vedení Rady Evropské unie Belgie. Její ambicí je hrát v příštích šesti měsících ústřední roli na mezinárodní scéně.

Belgie se ujímá rotujícího předsednictví již potřinácté, a to ve chvíli, kdy se Evropská unie nachází na křižovatce a řeší důsledky ruské nezákonné agrese na Ukrajině, pandemie, energetické krize, dezinformací, extrémních klimatických událostí a obnoveného konfliktu na Blízkém východě.

Pod vedením Španělska dokončila EU těsně před Vánocemi spoustu náročné práce. Byla dohodnuta reforma evropských pravidel pro zadlužování, stejně jako reforma evropského azylového systému.

Belgický premiér Alexander De Croo bude usilovat o to, aby se EU prosadila proti Rusku, Číně a USA, ale také proti pravici v Evropě. Ústředním bodem této politiky je podpora Ukrajiny. Na zvláštním summitu na začátku února se chtějí šéfové států a vlád dohodnout, jak získat 50 miliard na pomoc zemi napadené Ruskem – ať už společně s Viktorem Orbánem, nebo bez něj. Šéfové států a vlád v prosinci připravili půdu pro přístupové rozhovory s Ukrajinou a Moldavskem. De Croo chce nyní pokročit v debatách o tom, jak může fungovat EU, která se z geopolitických důvodů rozšiřuje stále více na východ. Země západního Balkánu a Gruzie rovněž doufají, že se připojí.

Než se zvětšíme, musíme se zlepšit,“ řekl De Croo při představení svého programu. Uvažuje zejména o zrušení zásady jednomyslnosti, aby bylo možné rychleji rozhodovat. Aby se však EU mohla stát nezávislou, potřebuje také vlastní finanční zdroje, například vlastní daně, říká De Croo.

De Croo se také na Zelenou dohodu dívá především z hlediska evropské síly a nezávislosti. Stejně jako francouzský premiér Emmanuel Macron již navrhl zmrazení regulace, aby nedošlo k přetížení ekonomiky a společnosti.

Belgické předsednictví se chce kromě jiného zaměřit na ochranu obyvatelstva, tedy „zajištění bezpečnosti a blahobytu evropských občanů. To znamená zabezpečení hranic, ochranu demokracie a právního státu, posílení sociální a zdravotní agendy, evropské jednoty a podpory Ukrajiny“. Dále má být zvýšena „konkurenceschopnost EU na celosvětové úrovni“, ale zároveň má „čelit výzvě ekologické, digitální a spravedlivé hospodářské transformace“, jak uvedl Alexander De Croo. Rovněž se jedná o přípravu na budoucnost, „zda jsou evropské instituce a způsob jejich fungování připraveny“.

Další podrobnosti o programu belgického předsednictví najdete zde.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Werktuigendagen Oudenaarde, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.