Ekvádor bude mít konzervativního prezidenta

Levicový kandidát ve druhém kole prezidentských voleb neuspěl. Končí éra dominance correovské levice.

Podle předběžných informací vyhrál druhé kolo prezidentské volby v Ekvádoru konzervativní kandidát a bankéř Guillermo Lasso, který získal 53 % hlasů voličů. Volební komise výsledky druhého kola voleb zatím nepotvrdila. Lassův protivník, levicový politik Andrés Arauz, měl získat 47 % hlasů. Výsledky odpovídají 93 % sečtených hlasů v pondělí odpoledne. Poslední výsledky (sečteno 99,96 % hlasů) ukazují jenom malé odchylky od pondělních čísel.

První kolo voleb v Ekvádoru se konalo 7. února, Arauz v něm dostal kolem 30 % hlasů a skončil na druhém místě.

Arauz neúspěšný výsledek voleb připustil, stejně tak učinil jeho hlavní podporovatel a bývalý prezident Rafael Correa (prezidentem byl v letech 2007-2017), který, přestože byl odsouzen za korupci a žije v belgickém exilu mimo dosah ekvádorských prokurátorů, je stále vlivným hráčem v ekvádorské politice. Dosavadní prezident Lenín Moreno byl také Correovým spojencem, ale během svého úřadování se obrátil proti němu.

Guilermo Lasso skončil v předchozích dvou prezidentských soubojích na druhém místě. Jako konzervativní politik dává přednost politice volného trhu a sbližování Ekvádoru s mezinárodními organizacemi. Během kampaně navrhoval zvýšit minimální mzdu na 500 dolarů měsíčně, hledat způsoby, jak zapojit více mladých lidí a žen do trhu práce, a zrušit cla na zemědělskou techniku.

V případě, že budou výsledky voleb potvrzeny ekvádorskou centrální volební komisí, stane se Lasso od 24. května prezidentem země a ve funkci nahradí Lenína Morenu, který byl v úřadě v uplynulých čtyřech letech.

Psali jsme o vývoji v Ekvádoru:

Ilustrační foto: Autor – Samurai Juan – https://www.flickr.com/photos/samuraijuan/32148669062/in/photolist-QYSkgC-QYSkey-QYSkbC-RdCgkD-PWesuG-RB5PfK-QDkEWo-R31rCv-QDkKwA-PWgy67-R3492c-R37KeF-Rad77f-Rabmzh-RadLvu-QDmuwU-QZsC7o-QDmAkh, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=103496311

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.