V Srbsku protestovali proti plánovanému dolu na jadarit

Spousta peněz, ale také lavina protestů. V centru pozornosti je anglo-australský těžební gigant Rio Tinto, který se v Srbsku zavázal k projektu těžby minerálu s názvem „jadarit“ v hodnotě přibližně 2 miliardy eur.

Důl a závod na zpracování jadaritu (sodno-lithný vodnatý borosilikát) se tak pro zemi staly ekologickým a politickým dilematem. Lidé z Loznice vyšli do ulic a nechali se slyšet i v Bělehradě, kde křičeli „Ekologie, nebo onkologie!“, „Chceme zůstat zdraví“. Nový důl podle obyvatel ohrožuje jejich vodu, půdu i budoucnost. Ti, kdo žijí v údolí řeky Jadar, by přišli o všechno, počínaje úrodnou půdou v této oblasti.

Jadarit byl objeven v Srbsku v roce 2004 a Projekt Jadar  společnosti Rio Tinto měl by se stát jedním z největších lithiových projektů na zelené louce na světě. Na webu společnosti se uvádí:

„V červenci 2021 jsme přislíbili 2,4 miliardy dolarů na Projekt Jadar – ten nadále podléhá získání všech příslušných schválení, povolení a licencí a pokračující spolupráci s místními komunitami, srbskou vládou a občanskou společností. Dalšími kroky projektu je žádost o licenci na těžbu a získání souhlasu regulačních orgánů. To zahrnuje schválení studií posouzení vlivu na životní prostředí (EIA), které budou v nejbližší době zpřístupněny veřejnosti k připomínkování. Výstavba dolu by měla trvat až čtyři roky a první prodejná produkce se očekává v roce 2026. Nyní se soustředíme na dokončení podrobného inženýrství, získání pozemků, přípravu pracovních sil a dodávek pro výstavbu, povolení a počáteční rozvoj infrastruktury. Současně pokračujeme ve spolupráci s předními srbskými a mezinárodními odborníky v oblasti těžby, zpracování, inženýrství a projektování, komunit a životního prostředí, abychom prohloubili naše znalosti o projektu.“

Společnost Rio Tinto byla založena v Londýně v roce 1873 a dnes působí ve 35 zemích světa pod heslem „Vyrábíme materiály nezbytné pro lidský pokrok“. Nadnárodní společnost však byla opakovaně obviněna z poškozování životního prostředí a porušování lidských práv.

Dopad na životní prostředí by však byl pravděpodobně katastrofální a občané v oblasti se mobilizovali. Vláda v Bělehradě bagatelizuje rizika pro obyvatelstvo, zdůrazňuje ekonomický přínos pro Srbsko a navrhla referendum.

Prezident Srbska Aleksandar Vučić 4. června 2021 uvedl, že příslušné orgány jsou připraveny na místní nebo okresní referendum, aby se občané mohli sami rozhodnout, zda chtějí otevřít plánovaný důl na těžbu jadaritu.

„Jsme připraveni provést místní referendum v souladu se zákonem a vyslechnout, co chtějí občané, ať už v městských obcích, nebo na okresní úrovni. Srbsko má významné prozkoumané zásoby lithia, které je nezbytné pro elektrická vozidla, je to průmysl, který zaznamená obrovský pokrok, mluvíme o desítkách miliard eur,“ řekl Vučič.

Několik místních ekologických organizací začalo na konci loňského roku, kdy se o tomto projektu více dozvědělo, varovat před možnými škodami, které by to mohlo způsobit regionu západního Srbska. Ekologické organizace již dříve vyjádřily znepokojení nad vypouštěním odpadních vod do povodí Jadar a Drina poblíž Loznice, protože projekt počítá se zpracovatelským závodem na výrobu lithia a tento proces zahrnuje úpravu látky velkým množstvím kyseliny sírové.

Jak uvedla lednová zpráva americké Geologické služby (USGS – United States Geological Survey), „bezpečnost dodávek lithia se stala hlavní prioritou technologických společností ve Spojených státech a Asii. Nadále vznikaly strategické aliance a společné podniky mezi technologickými společnostmi a těžebními společnostmi, aby se zajistily spolehlivé a diverzifikované dodávky lithia pro dodavatele baterií a výrobce vozidel. Zdroje lithia na bázi solanky byly v různých fázích vývoje v Argentině, Bolívii, Chile, Číně a Spojených státech; zdroje lithia na bázi minerálů byly v různých fázích vývoje v Austrálii, Rakousku, Brazílii, Kanadě, Číně, Kongu (Kinshasa), Česku, Finsku, Německu, Mali, Namibii, Peru, Portugalsku, Srbsku, Španělsku a Zimbabwe; a zdroje lithia na bázi jílu byly v různých fázích vývoje v Mexiku a Spojených státech.“

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.