Nositelé Nobelovy ceny vyzývají ke snížení vojenských výdajů o 2 % na celém světě

Vlády byly vyzvány, aby využily „mírovou dividendu“ a pomohly OSN řešit pandemie, klimatickou krizi a extrémní chudobu.

Více než 50 laureátů Nobelovy ceny podepsalo otevřený dopis, v němž apelují na všechny země, aby snížily své vojenské výdaje.

Výzva byla zveřejněna na webu https://peace-dividend.org/, kde se dočteme: Světové vojenské výdaje se od roku 2000 zdvojnásobily. Blíží se ke dvěma bilionům dolarů ročně (viz náš článek zde – pozn. red.) a rostou ve všech regionech světa.

Jednotlivé vlády jsou pod tlakem, aby zvyšovaly vojenské výdaje, protože tak činí i ostatní. Tento mechanismus zpětné vazby udržuje spirálu závodů ve zbrojení – kolosální plýtvání zdroji, které by mohly být využity mnohem rozumněji. Předchozí závody ve zbrojení měly často stejný výsledek: smrtící a ničivé konflikty.

Máme pro lidstvo jednoduchý návrh: vlády všech členských států OSN by měly jednat o společném snížení svých vojenských výdajů o 2 % každý rok po dobu pěti let. Odůvodnění tohoto návrhu je jednoduché:

  • Protivníci snižují vojenské výdaje, takže se zvyšuje bezpečnost každé země a zároveň se zachovává odstrašení a rovnováha.
  • Dohoda přispívá ke zmírnění nepřátelství, čímž se snižuje riziko války.
  • K dispozici jsou obrovské zdroje – „mírová dividenda“ ve výši až 1 bilionu dolarů do roku 2030.

Historie ukazuje, že dohody o omezení šíření zbraní jsou dosažitelné: díky smlouvám SALT a START snížily Spojené státy a Sovětský svaz od osmdesátých let svůj jaderný arzenál o 90 %. Taková jednání mohou být úspěšná, protože jsou racionální: každý aktér má prospěch ze snížení výzbroje svých protivníků, a stejně tak i lidstvo jako celek.

„Lidstvo čelí rizikům, která lze odvrátit pouze spoluprací. Spolupracujme, místo abychom mezi sebou bojovali,“ stojí na konci výzvy.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.