Americké zbrojní společnosti sice dominují, ale Čína také masivně vyrábí zbraně

Čína za poslední tři desetiletí zvýšila své vojenské výdaje o téměř 800 %.

V žebříčku osmi zbrojních společností s nejvyšším obratem na světě obsadily americké společnosti první až páté místo. Ukazuje to níže uvedený graf založený na údajích portálu Defense News. Tyto společnosti dohromady vytvářejí 75 % celkového obratu osmi největších společností. Po desetiletí v této oblasti dominovala americká obranná a technologická společnost Lockheed Martin, která působí především v oblasti vojenského a civilního letectví a vesmíru. Největší německá obranná společnost Rheinmetall AG je v žebříčku 100 nejlepších společností podle Defense News na 30. místě s tržbami ve výši přibližně 3,8 miliard dolarů.

Od roku 2019 jsou mezi prvními osmi společnostmi z hlediska prodeje také dvě čínské společnosti. AVIC International je čínská státní zbrojní a letecká společnost a největší výrobce zbraní v Číně. V roce 2020 skupina prodala zbraně v celkové hodnotě 25,5 miliard dolarů. Obranný průmysl se na tržbách společnosti AVIC podílí 34 procenty. China Ordnance Industries Group Corporation Limited (zkráceně Norinco) je čínská státní obranná společnost. Společnost Norinco vyrábí taktické zbraňové systémy pro armádu, letectvo a námořnictvo, strategické zbraňové systémy nebo systémy pro dálkové zbraně, ruční zbraně a přístroje pro noční vidění.

Společnosti s největším obratem ve zbrojním sektoru za rok 2020 (v miliardách dolarů). Zdroj: Statista

Čína masivně zbrojí

Čína za poslední tři desetiletí zvýšila své vojenské výdaje o téměř 800 %. To ukazuje graf založený na údajích Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru (SIPRI). Čínské výdaje ve výši přibližně 245 miliard dolarů v roce 2020 byly výrazně vyšší než ruské (66,8 miliard dolarů), ale stále výrazně nižší než výdaje Spojených států (přibližně 767 miliard dolarů). Německé vojenské výdaje činí necelých 52 miliard dolarů.

Podle odhadů SIPRI Čína zvyšuje výdaje na zbrojení již 26 let po sobě. Jedná se o nejdelší sérii nepřetržitého nárůstu ze všech zemí v databázi SIPRI. Podle odborníků je to „důsledek dlouhodobých plánů země na modernizaci a rozšíření armády v souladu s její deklarovanou snahou vyrovnat se ostatním předním vojenským mocnostem“.

Výše vojenských výdajů vybraných zemí: USA, Čína, Rusko, Německo v miliardách dolarů (2019). U Číny je ve srovnání s rokem 1992 patrný nárůst o 790 % k roku 2020.  Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.