Čína: Extrémní vedra jsou dalším problémem pro dodavatelské řetězce

Nejhorší vlna veder v dějinách Číny má dopad nejen na místní obyvatele, ale pravděpodobně opět způsobí tlak na globální dodavatelské řetězce.

Podle čínských úřadů v důsledku extrémních teplot a sucha vyschly desítky řek, což má vážné důsledky pro dodávky elektřiny. Například v obzvláště těžce postižené provincii S’-čchuan je tato oblast do značné míry závislá na vodní energii a zároveň v posledních týdnech prudce vzrostla poptávka po elektřině, zejména pro klimatizaci. Provincie je také mimořádně důležitou lokalitou pro polovodičový průmysl, informoval portál heise online.

Vlna veder v Číně trvá již 70 dní a zasahuje obrovské území. Aby se nahradil výpadek vodní energie, pracují uhelné elektrárny již několik týdnů na plné obrátky. Podle státních médií vyrábí 67 místních uhelných elektráren v S’-čchuanu v současnosti o 50 % více elektřiny, než je jejich plánovaná kapacita. Již více než týden je v provincii zavedeno přídělové zásobování elektřinou pro 81 milionů obyvatel a průmysl.

Extrémní počasí již mělo důsledky pro zemědělství, kde již byly ztraceny desítky tisíc hektarů obilí a statisíce hektarů jsou ohroženy, píše New Scientist. Spolu s vlnami veder a sucha v Evropě, Severní Americe a Africe by tak vedra v Číně mohla prohloubit celosvětovou potravinovou krizi.

Situací v Číně jsou postiženy i německé společnosti. V Šanghaji si firmy minulý týden stěžovaly na několikahodinové výpadky proudu. Německé podniky v S’-čchuanu a Čchung-čchingu jsou již od července postiženy škrty, z nichž některé znamenají i zastavení výroby.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.