Afrika je náhle nadějí německého průmyslu

Zpráva Svazu německého průmyslu uvádí, že je třeba zahájit nové vztahy mezi Německem a Afrikou, aby se diverzifikovali dodavatelé surovin a snížila se závislost.

Afrika pro Německo rychle nabývá na strategickém a hospodářském významu. Kontinent je pro německé podniky „nutností“ z hlediska větší diverzifikace a snížení závislosti – zejména na Číně.

Suroviny, jako je kobalt, lithium nebo kovy platinové skupiny, mají zvláštní význam pro elektromobilitu a digitalizaci a jsou klíčové pro energetickou tranzici a pro přechod k ekonomice s nulovými čistými emisemi. Podle předsedy Svazu německého průmyslu (BDI) Siegfrieda Russwurma disponují africké země velkým množstvím těchto zdrojů, a proto by se s nimi měla zintenzivnit spolupráce v oblasti surovinové politiky. V oblasti výroby ekologického vodíku, pro kterou jsou africké podmínky obzvláště příznivé, by proto Německo jako technologický lídr v oblasti vodíkových hodnotových řetězců (výroba, distribuce, skladování a aplikace H2) mělo být na kontinentu „prvním tahounem“. Ve svém akčním plánu publikovaném na portálu BDI autoři požadují intenzivnější spolupráci v oblasti dodávek surovin – kovů a zeleného vodíku – a zavádění nových technologií ve všech odvětvích vodíku.

Moderní technologie

Další oblastí spolupráce by podle BDI mohlo být využívání nových technologií. Internet z vesmíru může rychleji a lépe propojit vzdálené regiony a umožňuje větší zapojení do globálních hodnotových řetězců,“ uvádí člen výkonné rady BDI Wolfgang Niedermark jako příklad. „Německo by mělo v Bruselu lobbovat za to, aby plánovaná satelitní konstelace EU pokrývala také africký kontinent.“ Protože digitalizace má zásadní význam i pro hospodářský pokrok v Africe.

Satelitní data by mimo jiné mohla zlepšit zemědělskou produkci a rychleji odhalit a potírat ekologické katastrofy, jako jsou lesní požáry. Digitální řešení by však také mohla zvýšit daňové příjmy a bojovat proti korupci. Ta je přitom největším problémem, s nímž se německé společnosti v Africe potýkají. Mezi další hlavní problémové oblasti patří politická nestabilita, byrokratické překážky a nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

I pro Světovou banku je fungující státní aparát klíčovou výzvou pro tyto země – a zároveň zásadním předpokladem hospodářského pokroku.

Africký růst

Publikace BDI uvádí, že od roku 2000 růst subsaharské Afriky pravidelně překračuje průměrný hospodářský růst světové ekonomiky. V mnoha zemích se vytvořila střední třída, která se stále více dožaduje politického vlivu. Ve srovnání s evropskými zeměmi však byla tato střední třída podstatně méně bohatá a v poměru k celkovému počtu obyvatel stále malá. V době celosvětového růstu cen v roce 2022 se cenová hladina ve většině zemí stabilizovala – míra inflace přesahující deset procent, která byla v minulém století pravidelným jevem, se stala vzácností.

Mnoho zemí provedlo reformy ke zlepšení podnikatelského prostředí. To zahrnovalo například výrazné zrychlení byrokratických procesů. V mnoha zemích se zvýšil počet začínajících podnikatelů. V metropolích, jako je Nairobi, Lagos nebo Akkra, vznikla živá start-upová scéna. Přestože z toho zatím vzešlo jen několik velkých a úspěšných společností, ukazuje to inovační sílu a možnosti nových technologií.

Dohody o volném obchodu

Četné dohody o volném obchodu posilují vnitroafrickou hospodářskou soutěž a hospodářský růst. Zejména Africká kontinentální dohoda o volném obchodu (AfCFTA) může přispět k hospodářskému růstu Afriky více než jakýkoli jiný faktor.

AfCFTA vytváří trh s 1,3 miliardy lidí a hospodářský blok s kumulativním hrubým domácím produktem 3,4 bilionu dolarů. Odstranění vnitroafrických hospodářských překážek by rovněž zvýšilo atraktivitu kontinentu pro německé investice. Světová banka předpokládá, že kontinentální obchod se zavedením dohody zvýší o 81 % a že vývoz se celkově zvýší o 19 %. Německá rozvojová politika by měla učinit z provádění AfCFTA prioritu a aktivně podporovat africké partnery při jejím provádění.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.