Celosvětový prodej zbraní opět vzrostl

100 největších výrobců zbraní mělo v roce 2021 obrat téměř 592 miliard amerických dolarů. To představuje reálný nárůst o 1,9 % oproti loňskému roku, uvedl Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru (SIPRI).

Mnoho částí zbrojního průmyslu bylo ještě v roce 2021 postiženo narušením globálních dodavatelských řetězců v důsledku pandemie, což zahrnovalo zpoždění v globální přepravě a nedostatek životně důležitých komponent, informoval SIPRI.

„Bez přetrvávajících problémů v dodavatelském řetězci bychom v roce 2021 mohli očekávat ještě větší nárůst prodeje zbraní,“ uvedla Dr. Lucie Béraud-Sudreau, ředitelka programu SIPRI pro vojenské výdaje a zbrojní výrobu. Jak větší, tak menší zbrojní společnosti uvedly, že jejich prodej byl v průběhu roku ovlivněn. Některé společnosti, jako například Airbus a General Dynamics, rovněž hlásily nedostatek pracovních sil.

Ruská invaze na Ukrajinu v únoru 2022 přispěla k problémům v dodavatelském řetězci zbrojních společností, a to i proto, že Rusko je významným dodavatelem surovin používaných při výrobě zbraní. To by mohlo ztížit probíhající úsilí Spojených států a Evropy o posílení svých ozbrojených sil a doplnění zásob poté, co na Ukrajinu poslaly munici a další vybavení v hodnotě miliard dolarů.

„Zvýšení výroby vyžaduje čas,“ řekl Dr. Diego Lopes da Silva, vedoucí výzkumný pracovník SIPRI. „Pokud budou přerušení dodavatelského řetězce pokračovat, může některým hlavním výrobcům zbraní trvat několik let, než uspokojí novou poptávku vyvolanou válkou na Ukrajině.“

Zprávy sice naznačují, že ruské společnosti kvůli válce zvyšují výrobu, ale mají potíže s přístupem k polovodičům. Dopad na ně mají také sankce související s válkou. Například společnost Almaz-Antey oznámila, že nemohla obdržet platby za některé své dodávky na vývoz zbraní.

V žebříčku Top 100 pro rok 2021 je zařazeno šest ruských společností. Jejich prodeje zbraní dosáhly celkové výše 17,8 miliardy dolarů – což představuje nárůst o pouhých 0,4 % oproti roku 2020. Objevily se náznaky, že stagnace je rozšířená napříč ruským zbrojním průmyslem.

Evropa: Tržby v leteckém průmyslu klesají, stavba lodí roste

V roce 2021 sídlilo v Evropě 27 společností z Top 100. Jejich společný prodej zbraní se oproti roku 2020 zvýšil o 4,2 % a dosáhl 123 miliard dolarů.

„Většina evropských společností, které se specializují na vojenský letecký průmysl, vykázala za rok 2021 ztráty, které přičítají narušení dodavatelského řetězce,“ uvedl Lorenzo Scarazzato, výzkumný pracovník programu SIPRI pro vojenské výdaje a zbrojní výrobu. „Naproti tomu se zdá, že evropské loděnice byly pandemií zasaženy méně a v roce 2021 dokázaly zvýšit své tržby.“

Skupina Dassault Aviation se v odvětví vojenského letectví vymykala trendu. Prodej zbraní této společnosti zaznamenal v roce 2021 prudký nárůst o 59 % na 6,3 miliardy dolarů, a to díky dodávkám celkem 25 bojových letounů Rafale.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.