Odborníci mají obavy z 5G infrastruktury od firmy Huawei

Technologie 5G bude začleněná do naší společnosti, více než cokoli jiného předtím, musíme jí tedy opravdu věřit.

Superrychlé 5G sítě nové generace se rozšiřují po celém světě. Nejnovější modely telefonů od firem Apple a Google již technologii 5G podporují, ale experti říkají, že 5G jde hlouběji: otevírá úplně nové aplikace od pokročilé medicíny po výrobu. Co o problému říká reportáž německé Deutsche Welle?

Isabel Skierkaová tvrdí, že „5G má potenciál spustit novou vlnu industrializace, protože to bude základna pro přenos dat a průmysl 4.0 – tedy industriální produkci, ale také pro autonomní řízení.“

To znamená, že technologie 5G bude začleněná do naší společnosti, více než cokoli jiného předtím – musíme jí tedy opravdu věřit. Tomuto dilematu teď čelí země všude. Mohou mít důvěru ke stávajícímu lídrovi 5G technologie, tj. čínské firmě Huawei?

Amerika říká jasné ne. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo chce totéž od amerických spojenců v Evropě a říká: „Je to otázka čínského práva, čínská vláda může oprávněně žádat přístup k datům, které jdou přes Huawei a ZTE systémy. Proč by někdo dával tolik moci režimu, který už ve velkém narušil kyberprostor?“

Neočekává se, že by Joe Biden tuto tvrdou linii měnil. Ovšem Edward Snowden veřejnosti v roce 2013 ukázal, že i NSA (National Security Agency – Národní bezpečnostní agentura) používala tzv. „zadní vrátka“ (back door), aby americké síťové vybavení sloužilo k širokému monitorování internetového provozu. Mohla by čínská tajná služba dělat totéž díky Huawei?

Skierkaová k tomu říká: „Panují velké obavy, že samotná firma může zabudovat ,slabá místa‘ ne kvůli svým vlastním zájmům, ale může k tomu být donucena čínskou vládou.“ Huawei tvrdí, že žádná zadní vrátka ve svém zařízení nemá a také, že nemá žádné významné vazby k čínské vládě.

Další expertka na Čínu Didi Kirsten Tatlowová: „Článek 7 ovšem říká, že všichni Číňané a organizace, včetně firem, musí spolupracovat s čínskou tajnou službou. Ten samý zákon také říká, že lidé a organizace v Číně musí tajit tyto požadavky a aktivity, tj. veřejnosti zapírat, že něco takového vůbec dělají.“

Je to právě moc čínského státu nad společnostmi, co vzbuzuje obavy, obzvláště jeho narůstající autoritářské chování (viz události v Hongkongu). Čína má také masivní sledovací aparát k monitorování veškeré populace.

Argumentem tedy je, když Čína takto zachází s vlastními lidmi, jak moc se bude starat např. o právo na soukromí lidí v jiných částech světa či o národní bezpečnost v dotyčných zemích?

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.