Schröder: Mnozí politici v Evropě nerozumí příčinám energetické krize

Přístup Evropské unie ke snižování energetické závislosti nevede k diverzifikaci energie a energetických dodávek, tvrdí bývalý německý kancléř.

Bývalý německý spolkový kancléř a nyní předseda představenstva ruské společnosti Rosněfť Gerhard Schröder na svém vystoupení na XIV. Eurasijském ekonomickém fóru ve Veroně řekl, že mnozí evropští politici, média a účastníci energetického trhu nerozumí nebo nechtějí chápat příčiny vzniku energetické krize. Vede to k tomu, že z problémů viní jen Rusko.

Podle Schrödera je hlavní faktorem energetické krize nízká míra zásob zemního plynu, která je spojená s minulou teplou zimou, která zásobníky nedostatečně vyprázdnila. EU dováží 80 % plynu prostřednictvím plynovodů a 20 % ve formě zkapalněného LNG. Rusko snížilo v roce 2021 dodávky do EU o 9 %, Norsko je naopak snížilo o 2 % v prvním čtvrtletí a ve druhém o 11 %.

Schröder také uvedl, že americký LNG nevstupuje na evropský trh a dodává se za vyšší ceny do asijských zemí. Podle něj je hlavním faktorem růstu cen plynu ve světě nárůst poptávky v Asii (viz také náš článek Gazprom vidí příležitosti na rostoucích energetických trzích v Asii).

Schröder také vyzval k dialogu a spolupráci v otázce transformace globálního energetického průmyslu. Rovněž upozornil na vzájemnou závislost vývozců a dovozců energie. Podle něj dialog s dodavatelskými zeměmi zajistí spolehlivé dodávky energie. Bývalý kancléř také prohlásil: „Přístup Evropské unie ke snižování energetické závislosti nevede k diverzifikaci energie a energetických dodávek.“

 

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.