Evropa čelí energetické krizi

Evropa má nedostatek plynu a uhlí, a pokud nebude foukat vítr, může dojít k nejhoršímu scénáři: rozsáhlým výpadkům proudu, které donutí podniky a továrny zavřít.

Zatímco některé státy usilují o zajištění stabilních a cenově dostupných zdrojů energie (viz naše články zdezde), Evropa je čím dál více závislá na nestálých zdrojích energie, jako je větrná a solární energie, zatímco investice do fosilních paliv klesají. Politika ochrany životního prostředí také přiměla některé země k uzavření uhelného a jaderného parku, čímž se snížil počet elektráren, které by mohly sloužit jako záloha v době nedostatku energie. (Viz také náš článek „Nejhloupější energetická politika na světě“). Aktuálně poptávka po energiích roste od USA po Evropu a Asii, protože ekonomiky se zotavují z globální pandemie.

Uzavírka některých továren ve Velké Británii

Energetická krize v Evropě donutila významného výrobce hnojiv uzavřít dva závody ve Velké Británii, což je první známka toho, že rekordní nárůst cen plynu a elektřiny hrozí zpomalením hospodářského oživení v regionu.

Tento krok přichází v době, kdy Evropa čelí extrémnímu tlaku na dodávky energií. Kontinentu dochází čas na doplnění zásobníků před začátkem zimy, protože toky od hlavních dodavatelů Ruska a Norska zůstávají omezené. Bojuje se také o dodávky zkapalněného zemního plynu, protože Asie skupuje náklady, aby uspokojila svou vlastní poptávku.

Vlády se také obávají dopadů na domácnosti, které se již nyní potýkají s vyššími výdaji na vše: od potravin až po dopravu. Zatímco ceny elektřiny a plynu den za dnem lámou rekordy, Španělsko, Itálie, Řecko a Francie zasahují, aby ochránily spotřebitele před inflací.

Vzhledem k situaci britská vláda zvažuje, že energetickým společnostem nabídne nouzové půjčky se státní podporou, protože firmy bojují o udržení se nad vodou při prudkém růstu cen plynu. Menší dodavatelé čelí krachu, protože zvýšení cen způsobilo, že jejich cenové sliby zákazníkům jsou nesplnitelné.

„Budeme muset udělat vše, co bude v našich silách, ale situace se zlepší, jakmile se trh začne dávat do pořádku a světová ekonomika se postaví na nohy,“ uvedl britský premiér Boris Johnson.

Stojí za prudkým zvýšením cen plynu Gazprom?

Objevilo se také podezření, že ruský plynový gigant Gazprom „možná úmyslně manipuloval s trhem a porušil tak pravidla hospodářské soutěže EU“, ozvalo se z Evropského parlamentu a více než 40 europoslanců požádalo Evropskou komisi, aby to prošetřila.

Gazprom měl podle jejich mínění navýšit ceny, aby mohl „tlačit“ na Brusel kvůli plynovodu Severní proud 2. Tento rozsáhlý projekt umožňuje Německu fakticky zdvojnásobit dovoz plynu z Ruska, ale plynovod dosud nebyl schválen k použití. Výstavba byla sice nedávno dokončena, ale může trvat měsíce, než budou odstraněny byrokratické překážky a Gazprom bude moci začít dodávat plyn prostřednictvím tohoto plynovodu.

Plynovod je kontroverzní, protože dává Rusku větší vliv na Německo a tradičním tranzitním zemím, jako je Polsko a Ukrajina, menší moc a zisky. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že je „zřejmé“, že „brzké spuštění plynovodu Severní proud 2 by cenové parametry zemního plynu v Evropě vyrovnalo“.

Energetickým tématům se intenzivně věnujeme. Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.