Evropa zvyšuje výdaje na obranu. Které společnosti na tom vydělají?

Ruská válka na Ukrajině přiměla několik evropských zemí, například Francii, Německo a Švédsko, aby přehodnotily své obranné rozpočty.

Zatímco geopolitické vyhlídky zůstávají nejisté, obranné a letecké společnosti jako Thales by mohly zaznamenat zvýšení tržeb. Podle několika analytiků vzrostly akcie v tomto roce o 65 % a je zde prostor pro další růst, informoval portál Barron’s.

Analytik Deutsche Bank Christophe Menard říká, že „okolnosti jsou pro Thales i nadále příznivé, všechny divize vykazují vzestup ze současných úrovní“ a akcie obranného průmyslu budou po léta dosahovat lepších výsledků.

Kromě vojenských výdajů vidí analytička Chloe Lemarieová z Jefferies pro společnost Thales celou řadu potenciálních výhod. Patří mezi ně vývoz stíhaček Dassault Rafale do Spojených arabských emirátů a dalších šest pro Řecko. Společnost Thales by také měla těžit z oznámené zakázky s kanadským satelitním operátorem Telesat na výrobu 298 satelitů pro širokopásmovou síť na nízké oběžné dráze Země.

Společnost Thales, kterou z 25 % vlastní francouzský stát a z 24 % obranná skupina Dassault, je největší evropskou společností v oblasti obranné elektroniky s hodnotou 26 miliard eur. Její systémy sahají od radarů přes železniční systémy a biometrické senzory až po satelity.

Více národních investic

Podle webu Politico je belgický premiér Alexander De Croo rovněž zastáncem „silnějšího zbrojního průmyslu, který by absorboval nové národní investice do tanků, letadel a raket“.

„Musíme vybudovat silnější evropský obranný průmysl, který bude schopen konkurovat ostatním světovým hráčům,“ zdůraznil De Croo. „Pokud zvyšujeme naše obranné rozpočty a investice do vojenských technologií, ať jsou to technologie evropské. Vyvinuté v Evropě, vyrobené v Evropě. S evropskou návratností investic.“

De Croo vyzval k větší koordinaci uvnitř evropského obranného průmyslu. „USA mají čtyři typy válečných lodí, Evropa jich má 30,“ řekl. „Totéž platí pro tanky a letadla. Tato roztříštěnost oslabuje naše obranné rozpočty, takže to musíme změnit.“ Uvedl také, že by se měla rozšířit vojenská partnerství mezi členskými zeměmi EU i NATO, a jako příklad uvedl úzkou integraci nizozemského a belgického námořnictva a letectva.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.