Experiment se základním příjmem – Británie testuje, Švýcarům se nezamlouvá

Základní nepodmíněný příjem zaručený všem bez jakýchkoliv nároků. Které země doposud experimentovaly a jak?

Základní nepodmíněný příjem je diskutován již pěknou řádku let. O co se jedná? Jde o zaručený příjem pro všechny členy společnosti, který má pokrýt základní potřeby lidí a vytvořit minimální příjem pro živobytí. Je vyplácen jednotlivcům a poskytován v pravidelných intervalech a bez jakéhokoliv testování majetkových poměrů či požadavků, které by lidé museli splnit. Dostane ho každý člověk bez ohledu na to, kolik vydělává. Vyplácí se v penězích, které jdou na bankovní účet, nikoli ve formě poukázek, potravin či služeb. Zkušební provoz tohoto experimentu prozatím proběhl například v USA, Kanadě, Finsku či Spojeném království. Zde se aktuálně zkušebního provozu účastní lidé žijí v centru Jarrow na severovýchodě země a ve čtvrti Finchley na severu Londýna. Zkoušku provádí think tank Autonomy. Výzkumníci s příjemci spolupracují, aby zjistili, jak peníze ovlivňují jejich život, příjemci dostávaj 1 600 liber měsíčně bez jakýchkoli závazků. V rámci pilotního projektu byla také vybrána kontrolní skupina, která příjem nedostává, aby výzkumníci mohli porovnat zkušenosti lidí, kteří základní příjem dostávají, s těmi, kteří ho nedostávají.

Základní nepodmíněný příjem souvisí s obavami, že nám roboti vezmou všechna pracovní místa. Programy jeho testování jsou obvykle koncipovány tak, že mají poskytovat finanční záchrannou síť bez jakýchkoli závazků a bez byrokracie a souvisejících administrativních nákladů, které jsou spojeny s dávkami testovanými na majetek. Tendence zvyšování nákladů, globalizace a automatizace, toto jsou problémy, které mohou přivodit velké problémy, především lidem s nízkými příjmy. Řada lidí je myšlence nakloněna, jiní ji striktně odmítají. Lidovou iniciativu například nedávno odmítlo 69 % voličů ve švýcarském městě Luzern. Celkem 13 457 lidí odmítlo navrhovaný test této myšlenky, zatímco 6 003 voličů bylo pro. Volební účast byla 37 %. Iniciativa výboru nestraníků chtěla otestovat model nepodmíněného základního příjmu na místní úrovni z hlediska jeho využitelnosti v rámci městského, vědecky podloženého pilotního projektu. Skupina lidí by po dobu nejméně 36 měsíců dostávala základní měsíční příjem bez ohledu na svůj majetek, příjem a profesní postavení. Nebylo stanoveno nic, co by museli poskytnout na oplátku, přesto lidé o tuto iniciativu nezískali zájem.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.