Bytová krize se dotýká také Nového Zélandu. Pandemie ji zhoršila

Krize se vyznačuje rostoucím nájemným, vysokou mírou bezdomovectví a nevyhovujícími podmínkami.

Krize dostupnosti bydlení na Novém Zélandu se prohlubuje již více než deset let a výrazně se zhoršila během pandemie Covid-19. Stávající problémy s cenovou dostupností, vysokými náklady na materiály a předpisy omezujícími nabídku ve městech se ještě prohloubily v důsledku velmi nízkých úrokových sazeb a rychlejšího než očekávaného hospodářského oživení po pandemii. Léta nezdaněných kapitálových výnosů také přispěla k vytvoření investorského trhu, který často vytlačuje z trhu vlastníky obývající byty, informoval Guardian.

„Podmínky bydlení – vysoká míra bezdomovectví, nedostupný bytový fond, nedostupnost a rostoucí nájemné, nevyhovující podmínky včetně přelidněnosti, nedostatečná jistota vlastnictví pro nájemníky a nedostatek sociálního, dostupného a komunitního bydlení pro potřebné, spolu s množstvím nedostupných rodinných bytů, které jsou k dispozici pro vlastníky domů – to vše je v rozporu s výkonem práva na bydlení,“ uvedla bývalá zvláštní zpravodajka OSN pro adekvátní bydlení Leilani Farhaová.

Situaci kritizoval také novozélandský komisař pro lidská práva Paul Hunt s tím, že „po sobě jdoucí vlády obyvatele Nového Zélandu zklamaly“, protože „po celé generace slibovaly, že vytvoří podmínky, které každému umožní žít v důstojném domově, ale nestalo se tak.“

***

Tip k tématu krize bydlení:  Alarm s podporou Nadace Rosy Luxemburgové připravil reportážní cyklus pod názvem „Bydlení je nad zlato“. Publikace je volně přístupná zde.

 

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.