Čipy: Technologické soupeření mezi USA a Čínou pokračuje

Společnost Intel očekává, že nedostatek čipů potrvá až do roku 2023.

Čína vytvoří v Šen-čenu (známém jako Silicon Valley a nejbohatším městě provincie Kuang-tung) mezinárodní platformu pro získávání polovodičů a dalších elektronických součástek ve snaze podpořit snahu o soběstačnost země v oblasti vyspělých technologií v době, kdy Peking a Washington soupeří o překonání celosvětového nedostatku čipů, informovaly noviny South China Morning Post.

Cílem je zapojit do zamýšlené globální platformy v Šen-čenu jako partnery různé společnosti působící v polovodičovém a elektronickém průmyslu po celém světě, včetně výrobců a distributorů. Podle vládního plánu bude Čína podporovat společnosti vyrábějící elektroniku a čipy, aby si na této platformě zřídily obchod, což těmto firmám umožní „povzbudit domácí i zahraniční klienty k nákupu elektronických součástek a různých typů čipů prostřednictvím téhož zdroje“.

Metropole na jihu země, kterou prezident Si Ťin-pching vybral jako inovační centrum světové úrovně a vzor pro ekonomické reformy, bude podle plánu sloužit také jako hlavní místo pro zadávání veřejných zakázek, vývoj softwaru, budování značek a školení a řadu dalších služeb. Vláda očekává, že díky klíčové online a fyzické infrastruktuře se společnosti působící v Šen-čenu spojí a získají větší vliv při vyjednávání o zařízení, součástkách a surovinách.

Plán zdůrazňuje Si Ťin-pchingovo pevné přesvědčení, že Šen-čen se stane důležitým motorem růstu rozvojové zóny Greater Bay Area, protože město prosazuje reformy v souladu se strategií technologické soběstačnosti Číny. Nejnovější vládní strategie pro Šen-čen však přichází v době, kdy celosvětový nedostatek čipů nadále narušuje širokou škálu průmyslových odvětví po celém světě.

Situace v USA

„Američané v uplynulém roce pochopili, jak důležitou roli hrají polovodiče v našem každodenním životě. Pandemie COVID způsobila nedostatek nabídky a vysokou poptávku v mnoha odvětvích, včetně polovodičů,“ napsala ve svém příspěvku americká ministryně obchodu Gina M. Raimondová.

Dále sdělila, že „dodavatelský řetězec polovodičů však zůstává křehký a je nezbytné, aby Kongres urychleně schválil prezidentem navrhovaných 52 miliard dolarů na financování čipů“.

Automobilky loni vyrobily téměř o 8 milionů aut méně, než se očekávalo, což podle některých analytiků způsobilo ztrátu příjmů ve výši více než 210 miliard dolarů.

Poptávka po čipech je neuvěřitelně vysoká a až o 20 % převyšuje poptávku zaznamenanou v roce 2019.Odvětví očekává, že poptávka bude v příštích šesti měsících převyšovat nabídku. Naprostá většina továren je vytížena na více než 90 %, což znamená, že je třeba zprovoznit další továrny.

Medián zásob čipů klesl ze 40 dnů v roce 2019 na méně než 5 dnů. V klíčových odvětvích jsou tyto zásoby ještě menší. To znamená, že pokud epidemie COVID, přírodní katastrofa nebo politická nestabilita naruší provoz zahraničního závodu na výrobu polovodičů byť jen na několik týdnů, má to potenciál uzavřít výrobní závod v USA a ohrozit americké pracovníky a jejich rodiny.

Nová továrna na čipy

Areál společnosti Intel v Ohiu by se mohl stát největší továrnou na čipy na světě. Původní plán zahrnuje investici ve výši 20 miliard dolarů do výstavby dvou továren, která má posílit domácí výrobu v USA v době celosvětové krize v oblasti čipů. Nový závod by se mohl do konce desetiletí stát největším závodem na výrobu polovodičů na světě.

V počáteční fázi projektu o rozloze 1 000 akrů vznikne 3 000 pracovních míst pro společnost Intel a 7 000 pracovních míst ve stavebnictví – plánování bude zahájeno okamžitě a výstavba bude zahájena koncem roku 2022. Půjde o první nový závod společnosti na výrobu čipů za posledních 40 let.

Očekává se, že tento projekt, který je jednou z největších investic do závodu na výrobu polovodičů v nedávné historii USA, podpoří domácí výrobu čipů v USA, protože konkurence s asijskými giganty, jako jsou Samsung a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), je stále intenzivnější.

Proč jsou polovodiče tak důležité?

Naše digitálně řízená společnost je poháněna mimořádně robustním dodavatelským řetězcem polovodičů a až do pandemie COVID-19 o tom mnoho lidí nepřemýšlelo. Náhlý nárůst poptávky po digitálním zboží, zdokonalené technologie a oživení ekonomiky však zatížily a upřely pozornost přímo na polovodiče. Miliony digitálních zařízení, která používáme, od chytrých telefonů po elektromobily, počítače, robotiku a podniky, které umožňují, fungují jen díky složitým čipům postaveným na polovodičích. Podle některých odhadů tvoří až 22,5 % světového HDP globální digitální ekonomika.

Plně pochopit význam polovodičů pro moderní svět je někdy složité, zejména když jsou samotná zařízení tak malá. Polovodičové zařízení – známé také jako integrovaný obvod nebo čip – však ve skutečnosti obsahuje mnoho menších obvodů složených z milionů tranzistorů, které jsou všechny umístěny na několika milimetrech křemíku (polovodiče).

Tato polovodičová zařízení umožňují elektronice provádět výpočty a v podstatě fungovat a pracovat. Proto jsou pro moderní elektroniku životně důležité a polovodiče jsou čtvrtým nejobchodovanějším produktem na světě hned po ropě, součástkách do motorových vozidel a rafinované ropě.

Rozdělení různých aplikací polovodičových zařízení podle velikosti trhu  (v procentech) v roce 2019: smartphony 25,3 %; osobní počítače 20,5 %; servery, datová centra, úložiště 14,6 %; průmyslová elektronika 11,7 %; spotřební elektronika 10,0 %; automobilový průmysl 9,8 %; drátová/bezdrátová infrastruktura 8,1 %.

Například moderní chytré telefony využívají polovodičová zařízení s mnoha různými menšími integrovanými obvody pro různé funkce. A jak ukázal nedávný nápor na výrobu automobilů, polovodiče jsou pro vozidla dokonce životně důležité. V automobilech se nachází až 1 400 polovodičových zařízení, která ovládají vše od airbagů až po motor, a elektromobily jich využívají ještě více.

Integrovaný dodavatelský řetězec polovodičů zahrnuje tisíce společností, miliony lidí a miliardy dolarů. Celý proces, od zahájení návrhu a výroby až po integraci konečného produktu, trvá měsíce. Nakonec však tyto vyrobené čipy skončí v chytrých telefonech, počítačích, autech, serverech, chytrých domácnostech a dalších technologiích po celém světě.

V roce 2020 bylo navzdory hospodářskému zpomalení způsobenému pandemií po celém světě dodáno odhadem 1,4 bilionu polovodičových čipů.

Společnost Intel očekává, že nedostatek čipů potrvá až do roku 2023

Společnost Intel sice ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 vykázala rekordní tržby, ale její generální ředitel Pat Gelsingeruvedl, že nedostatek čipů bude přetrvávat i v roce 2022 a v roce následujícím. Podle Gelsingera dominovala roku 2021 v celém odvětví dvě opakující se témata: bezprecedentní poptávka a nedostatek komponentů.

Společnost Intel zaznamenala v posledním čtvrtletí loňského roku rekordní tržby: 20,5 miliardy dolarů, což je o 3 % více než před rokem, a zisk vzrostl na 4,6 miliardy dolarů.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.