Vývozci z Perského zálivu Evropě nepomohou, pokud Rusko vypne dodávky plynu

Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Katar zmařily naděje Evropy na alternativu k ruské energii poté, co potvrdily, že se nezúčastní konfliktu na Ukrajině.

Tři hlavní vývozci ropy a zemního plynu v Perském zálivu zopakovali svůj neutrální postoj a naznačili, že nebudou zvyšovat těžbu ani přesměrovávat náklad – navzdory naléhavé potřebě Evropské unie zbavit se ruských dodávek, informovaly 1. března noviny South China Morning Post.

Opakované lobbování ze strany Spojených států a Francie nedokázalo přesvědčit Saúdskou Arábii, jejíž korunní princ Mohammed bin Salmán francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi řekl, že Rijád je odhodlán dodržovat dohodu Opec+ s Ruskem, druhým největším vývozcem ropy na světě. Podle zprávy Saúdské tiskové agentury Salmán „potvrdil, že království má zájem na stabilitě a rovnováze na trzích s ropou“ – zopakoval tak linii, kterou jeho otec již dvakrát řekl americkému prezidentovi Joe Bidenovi: v telefonátech 9. února a loni v srpnu.

Navzdory tlaku Washingtonu Spojené arabské emiráty slíbily, že budou s Ruskem nadále spolupracovat, a to i přesto, že spojenci USA Izrael a Turecko Moskvu za invazi odsoudili a Ankara vydala zákaz tranzitu ruských válečných lodí do Černého moře přes úžiny, které kontroluje.

Katar je jedním z největších světových vývozců zkapalněného zemního plynu (LNG) a většinu své produkce prodává na základě dlouhodobých smluv zákazníkům v Asii, kde konkuruje ruským a australským projektům LNG. Katar by mohl do Evropy posílat nanejvýš 10-15 % své produkce.

Aby si státy EU zajistily další dodávky z Kataru, budou muset soutěžit o dlouhodobé kontrakty s Indií, Japonskem, Jižní Koreou a Čínou, která se v loňském roce stala největším světovým dovozcem LNG poté, co uzavřela nové smlouvy s USA a Katarem.

Pozice Ruska jako spolehlivého dodavatele energie je troskách

Jak uvedla Samantha Grossová z Institutu Brookings, „současné sankce se nezaměřují na ruský vývoz ropy a plynu, vzhledem k obavám z dalšího růstu cen energií v globální ekonomice, která již trpí vysokou inflací“.

„Obávám se však, že Rusko bude ochotno v odvetě za mezinárodní sankce omezit dodávky zemního plynu do Evropy. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na Twitteru uvedl, že Evropa by měla očekávat mnohem vyšší ceny zemního plynu v reakci na to, že Německo zastavilo schvalování plynovodu Nord Stream 2. Rusko si díky vysokým cenám ropy a velkým devizovým rezervám může dovolit prodávat méně plynu. Jeho pozice spolehlivého dodavatele energie je již nyní v troskách. Tato akce by byla pro energetickou budoucnost Ruska hrozná, ale vzhledem k válečnické rétorice Moskvy bych ji nevylučovala,“ řekla Grossová.

Situace na energetických trzích je velmi vážná

„Situace na energetických trzích je velmi vážná a vyžaduje naši plnou pozornost,“ uvedl výkonný ředitel IEA Fatih Birol v prohlášení po virtuálním zasedání, kterému předsedala americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová. „Globální energetická bezpečnost je ohrožena, což ohrožuje světovou ekonomiku v křehké fázi oživení,“ dodal Birol.

Rusko je spolu se Spojenými státy a Saúdskou Arábií jedním ze tří největších producentů ropy a největším světovým producentem zemního plynu, a proto je energeticky těžkou vahou; jen málo ostatních producentů má kapacitu nahradit ztrátu ruské ropy nebo plynu. V současné době produkuje něco přes 10 mil. tun ropy denně a vyváží více než 5 mil. tun ropy denně, což představuje zhruba 12 % celosvětových dodávek. Podle odhadů IEA se více než polovina vyváží do Evropy a 20 % do Číny. Ještě větší podíl má Rusko na trhu s rafinovanými ropnými produkty, kam vyváží 2,85 mb/d různých produktů včetně nafty a topného oleje, z nichž většina jde na uspokojení evropské poptávky. Pokud jde o vývoz plynu potrubím, nemá Rusko konkurenci. Zásobuje zhruba 35 % evropského trhu a trhu Spojeného království, z toho čtvrtina jde přes Ukrajinu.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.