Obrovský obchodní přebytek Ruska není známkou ekonomické síly

Rusko zaznamenalo rekordní obchodní přebytek, ale více než polovina jeho nárůstu je způsobena propadem dovozu.

Ve druhém čtvrtletí roku 2022 zaznamenalo Rusko historicky nejvyšší přebytek běžného účtu, a to především díky rekordnímu přebytku obchodní bilance. To částečně odráží vyšší příjmy z fosilních paliv v důsledku vyšších cen, které pomohly financovat Putinovu válku, napsali pro think tank Bruegel Zsolt Darvas a Catarina Martinsová.

Dodatečné příjmy z vyšších cen energií jsou však jen částí příběhu. O něco více než polovina nárůstu ruského obchodního přebytku je způsobena drasticky klesajícím ruským dovozem, který by v konečném důsledku mohl oslabit ruskou výrobní kapacitu.

Ruská centrální banka přestala po ruské invazi na Ukrajinu zveřejňovat podrobné údaje o obchodu, proto jsme shromáždili podrobné údaje ze zemí Evropské unie, Číny, Spojených států, Jižní Koreje, Japonska, Indie, Spojeného království a Turecka a rozložili jsme změny ruského obchodního přebytku. Na těchto 34 zemí připadalo v roce 2019 přibližně 75 % ruského vývozu a dovozu. Pokles ruského dovozu výrobků, na které byly uvaleny sankce ze strany vyspělých zemí, je větší než pokles dovozu zboží, na které sankce uvaleny nebyly, což naznačuje, že sankce ovlivnily obchodní toky. To je v rozporu s myšlenkou, že velký obchodní přebytek Ruska odráží neúčinnost západních sankcí.

Pokud jde o ruský vývoz energií, tak ten se odklonil směrem k Indii a Číně, ačkoli EU v červnu 2022 stále představovala více než polovinu příjmů z ruského vývozu energií. Turecko získalo velký podíl na ruském neenergetickém vývozu, protože podíl EU se snížil na 40 %.

Celý článek, včetně grafů, je zde v angličtině.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.