Čínsko-americká studená válka a technologická revoluce 5G

Boj o kontrolu technologie 5G mezi Čínou a USA bude tvrdý. Uprostřed tohoto střetu mezi dvěma obry stojí Evropa.

Populární geopolitický magazín stanice ARTE „Co odkrývají mapy“ se tentokrát věnuje technologické revoluci 5G, která kromě zvýšení naší komunikační rychlosti zahajuje především éru „všeho propojeného“, kam patří domácí spotřebiče, nemocnice, autonomní auta a smart cities (inteligentní města).

Přinášíme krátkou ukázku:

Technologie 5G se stala objektem technologické války mezi USA a Čínou. Tato válka se nás také týká, nutí každou zemi, aby k tomu zaujala postoj.

Je to příběh, který začíná naší závislostí na mobilních telefonech. Píše se rok 1983, americký gigant Motorola představuje první mobilní telefon, který spíše představoval luxusní předmět. V roce 1990 Evropané vymysleli normu GSM – 2G, ta se stala revolučním základem pro mobilní telefony, který rychle v Asii okopírovali. V roce 2000 vedla technologie 3G k rozvoji smartphonů. V roce 2009 nastupuje síť 4G, která 50násobně zvyšuje rychlost přenosu a počet mobilních telefonů prudce roste.

Tyto technologické standardy byly až doteď vytvářeny a stanovovány Západem, zejména Spojenými státy – což jim umožňuje kontrolovat většinu světové komunikace díky agentuře NSA (Národní bezpečnostní agentura) a spojencům z tzv. Five Eyes (5 očí), kam patří Kanada, Austrálie, Velká Británie a Nový Zéland.

5G slibuje 10x větší výkonnost než 4G, ale ve hře není jen rychlá komunikace, nýbrž i možnost propojovat služby a předměty, což může urychlit vývoj telemedicíny, autonomního odečítání spotřeby energie, dále jsou tu inteligentní města (smart cities) a autonomní vozy bez řidiče.

Poprvé je tak tento standard ovládán nikoli Západem, ale čínskou soukromou firmou Huawei, která je v symbióze s vládním režimem.

V roce 2019 podepsalo Rusko dohodu s Huawei o rozvoji sítě 5G v Rusku. Huawei je aktivní také v Indonésii, Saúdské Arábii, Turecku, Mexiku, Jižní Africe, Švýcarsku, jižní a východní Evropě; a testuje technologii 5G různě ve světě. V roce 2019 Huawei předběhla v obchodních číslech Samsung a Apple, měla podíl 29 % na světového trhu, v Latinské Americe 34 % a v Asii-Pacifiku 43 %.

Tato expanze je pro Washington nepřijatelná. Je to otázka bezpečnosti. USA se obávají, že zařízení „Made in China 2025“ usnadní špionáž a čínské kybernetické útoky. Pak je zde komerční otázka: žádná americká telekomunikační skupina (jako je AT&T nebo Verizon) neovládá celou technologii 5G.

V lednu 2018 Donald Trump zakázal prodej jakékoli americké technologie firmě Huawei, která je ovšem závislá na systému Android a využívání Googlu, Facebooku a čipů od firem Intel, Broadcom a Qualcomm.

V této čínsko-americké studené válce se technologický protekcionismus přidal k obchodní konfrontaci a vojenskému napětí v Jihočínském moři. Washington zdůrazňuje rozdíly mezi demokratickým státem a autoritativním režimem, pokud jde o nakládání s osobními údaji.

Boj o technologickou suverenitu se nelítostně hlásí ke slovu a nutí tak každou zemi na světě, aby si zvolila na které straně bude stát. Obzvláště Evropa je rozdělená pokud jde o Huawei.

Tomuto tématu jsme se věnovali podrobně v našich článcích zde:

Pořad lze zhlédnout do 19. ledna 2021 na webu ARTE ve francouzštině + jsou k dispozici titulky francouzské, španělské a italské. Německá jazyková verze je zde.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.