Kolik kovů se používá v technologiích čisté energie?

V roce 2022 bylo ze solární a větrné energie získáno rekordních 12 % veškeré celosvětové energie, což je nárůst oproti 10 % v roce 2021, což podtrhuje růst čistých zdrojů energie.

Infografika na webu Visual Capitalist, sponzorovaná společností Teck, se zabývá tím, kolik a jaké druhy kovů se používají v čisté energii, to shrnuje následující tabulka.

Největší množství kovů se zde spotřebovává na větrné elektrárny na moři, přičemž jen potřeba mědi dosahuje přibližně 8 000 kilogramů na jeden megawatt energie.

Měď a zinek

Měď je třetím nejpoužívanějším průmyslovým kovem na světě a je nezbytná pro technologie čisté energie díky své vynikající vodivosti, univerzálnosti a vynikající schopnosti odvádět teplo ve srovnání s jinými kovy. Měď se také vyznačuje vysokou mírou udržitelnosti. To je dáno její 100% recyklovatelností, což znamená, že ji lze opakovaně použít, aniž by došlo k poklesu jejího výkonu.

Zinek je známý jako jeden z nejuniverzálnějších a nejdůležitějších prvků pro lidské použití. Po železe, hliníku a mědi je čtvrtým nejpoužívanějším kovem na světě. Jeho hlavní využití je v procesu galvanizace, kde působí jako ochranná vrstva železa a oceli proti korozi. Výstavba solárních panelů a větrných turbín vedla k dodatečné poptávce po zinku, protože tato zařízení jsou vždy vystavena povětrnostním vlivům.

Podrobnější informace najdete zde v angličtině.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.