Hamburk: V případě nedostatku plynu bude teplá voda na příděl, říká senátor

Hamburský senátor pro životní prostředí připravuje své město na dočasné vypnutí teplé vody v případě nouzové situace ohledně plynu na podzim a v zimě. Plánovaný terminál LNG v hanzovním městě bude pravděpodobně poprvé uveden do provozu v květnu 2023.

Pouhá odstávka plynovodu?

Rusko na 10 dní uzavře kohouty plynovodu Nord Stream 1. Plynárenský gigant Gazprom totiž oznámil, že od 11. do 21. července 2022 dočasně odstaví oba plynovody, aby provedl „plánované údržbářské práce, včetně testování mechanických součástí a automatizačních systémů pro zajištění efektivního, bezpečného a spolehlivého provozu plynovodu“. Informovaly o tom ruské agentury TASSInterfax. Před čtrnácti dny Gazprom oznámil snížení dodávek plynu do Německa prostřednictvím Nord Streamu 1, což zdůvodnil chybějícími součástmi turbín v důsledku sankcí. Nyní budou dodávky zcela přerušeny, i když jen dočasně, aby bylo možné provést údržbu infrastruktury. Taková je alespoň verze ruského giganta.

Zastavení dodávek je možné

Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck považuje zastavení dodávek ruského plynu za možné. „Nikdo se zdravým rozumem by netvrdil, že to nepřipadá v úvahu,“ řekl politik v pořadu Eine Stunde ZEIT. Hovořil o viditelném vzorci: množství plynu v plynovodu Nord Stream 1 se nedávno snížilo o 60 %. Otázkou je, co bude dál.

Nebezpečí zastavení dodávek ruského plynu již není tak vysoké jako na začátku války na Ukrajině, uvedl Habeck. Skladovací zařízení se lépe plnila, stavěly se terminály na zkapalněný zemní plyn a obyvatelstvo také ušetřilo mnoho energie. Nicméně varoval, že pokud se Německu nepodaří naplnit zásobníky před zastavením dodávek ruského plynu nebo si plyn nezajistí jiným způsobem, budou následovat „velmi ostré debaty“.

Aby se předešlo problémům s dodávkami, existují nyní dvě možnosti: „Buď dáte firmám peníze, ale dříve nebo později to opět dopadne na daňové poplatníky. Nebo umožníte společnostem přenést ceny přímo na zákazníky,“ řekl Habeck

Habeck vidí sociální smír ohrožený cenami energií

Zpočátku by však ceny neměly být přenášeny, „protože to je velmi, velmi ostrý meč“, řekl Habeck. Nemůže to však zcela vyloučit. Pokud by společnosti nesplácely své závazky, „pak by to byl dominový efekt, který by velmi rychle vedl k hluboké recesi“. Na dalších možnostech se v současné době pracuje.

„Vysoké ceny energií ohrožují sociální smír v Německu,“ řekl Habeck. Německo se nachází v ekonomické fázi, která je silně ovlivněna válkou na Ukrajině. O válečném hospodářství však Habeck mluvit nechtěl. Ekonomika by neměla být podřízena válce. Nicméně stát musí reagovat na důsledky války, řekl.

Je naděje v LNG terminálech?

Podle Habecka by dva prozatímní terminály LNG ( v lokalitách Brunsbüttel a Wilhelmshaven) mohly zahájit provoz již na přelomu let 2022/2023, tím by se snížila závislost na zemním plynu z Ruska.

Čas tlačí, vždyť Německo chce díky plovoucím terminálům na zkapalněný plyn výrazně zvýšit dodávky neruského plynu. Podle informací listu Welt am Sonntag však nemůže být takový terminál LNG s kapacitou 8 miliard metrů krychlových ročně uveden do provozu v hamburském přístavu již v roce 2022, ale až mnohem později.

Německo zvažuje vyvlastnění plynovodu Nord Stream 2 kvůli toku LNG

Německo také zvažuje, že vyvlastní německou část plynovodu Nord Stream 2, odřízne ji od zbytku plynovodu a část na německém území využije pro napojení na dodávky zkapalněného zemního plynu, který bude pocházet z přístavů v Baltském moři, uvedl německý časopis Der Spiegel.

Tento plán pravděpodobně vyostří spor o plyn mezi Německem a Ruskem, komentuje Der Spiegel informace, u nichž neuvedl zdroje.

Nedávno Německo spustilo druhou fázi svého třífázového plánu pro stav nouze v oblasti plynu, protože se připravuje na možnost úplného zastavení dodávek plynu z Ruska.

Teplá voda na příděl?

Hamburský senátor pro životní prostředí Jens Kerstan (Zelení) nevylučuje, že v případě plynové krizové situace v hanzovním městě omezí dodávku teplé vody pro domácnosti. „V případě akutního nedostatku plynu by teplá voda mohla být k dispozici pouze v určitou denní dobu,“ řekl Kerstan listu Welt am Sonntag. V úvahu by přicházelo i obecné snížení maximální teploty v místnostech v síti dálkového vytápění. Už jen z technických důvodů by v případě nedostatku plynu nebylo možné všude v Hamburku rozlišovat mezi komerčními a soukromými zákazníky, řekl listu.

Kerstan uvedl, že případný provizorní terminál LNG v hamburském přístavu by mohl být uveden do provozu nejdříve v květnu příštího roku. „V průběhu července budeme vědět, zda je prozatímní terminál LNG v Hamburku realizovatelný a na jakém místě.“ Plyn by se zde mohl zpracovávat pravděpodobně od května 2023.

Čeká Německo 22. července plynový šok?

Německo by mohlo 22. července zažít plynový šok. Pokud by plynovod Nord Stream 1 zůstal po údržbě mimo provoz, hrozila by cenová bomba celým průmyslovým odvětvím.

Lubmin 22. července 2022. Po 11 dnech údržby by měl z plynovodu Nord Stream 1, který začíná v Rusku a končí zde na německém pobřeží Baltského moře, skutečně začít proudit plyn. V příznivých letech zde oběma trubkami proteče téměř 60 miliard metrů krychlových plynu. A teď? Pokud se situace zhorší, nic.

Pokud ruský prezident Vladimir Putin po 22. červenci neotevře plynový kohoutek, stane se pro Německo jako průmyslovou lokalitu nejhorší možný scénář. Na tomto potrubí závisí miliony pracovních míst. Naplňuje centra německého průmyslu životní energií. Je jednou z hlavních tepen německého hospodářství.

Jsou namístě obavy také v ČR?

Odborník na energetiku Vladimír Štěpánrozhovoru pro Deník.cz uvedl, že po 11. červenci „budeme muset čerpat plyn ze zásobníků“. Až se 11. července zastaví dodávky do Nord Stream 1, tak v ČR podle něj „nebude plyn“. „Menší množství poteče přes Ukrajinu, avšak Česko na něj nemá smlouvu. Diverzifikace dopravních cest je proto nutná okamžitě,“ upozorňuje Štěpán.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.