Francie a Turecko: krize eskaluje

Krize mezi Francii a Tureckem je podle francouzského prezidenta demonstrací „mozkové smrti“ NATO.

Německý server Tagesschau informuje o rostoucí krizi mezi členy NATO. Hovoří se o ohrožení na volném moři i o porušení embarga OSN na zbraně.

Na Středozemním moři na sebe narazila francouzská fregata a turecká válečná loď. Je z toho vážná krize mezi členy NATO. Turecký ministr zahraničí Mehmet Cavosoglu chce omluvu a obviňuje Francii z nenávisti vůči Turecku.

Francie tvrdí, že Turecko ohrožuje ty země, včetně spojenců, které upozornily na to, že porušuje pravidla.

Incident se odehrál už před třemi týdny, vysvětluje článek Tagesschau. Turecká loď prý 10. června namířila radar řízení palby na francouzskou fregatu. Což je krok, který se obvykle odehrává těsně před palbou. Francie krok označila za extrémně agresivní a o incidentu informovala na schůzce NATO.

Vše nechal prošetřit generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Už jen proto, že francouzská fregata byla na misi NATO „Sea Guardian.“ Zprávu ovšem Francie nepovažuje za uspokojující a dala najevo, že se na operaci „Sea Guardian“ už nebude dál podílet.

Ve sporu oboru zemí jde ve skutečnosti o Libyi. Francouzská fregata totiž měla kontrolovat nákladní loď, u níž měla podezření, že na ní jde o tureckou dodávku zbraní právě do Libye. Francie tvrdí, že právě Turecko dodává zbraně libyjské vládě.

Turecko ale zase obviňuje Francii, že vedle další zemí podporuje dodávkami zbraní maršála Chalífu Haftara. Obojí by přitom bylo jasné porušení embarga OSN na zbraně. Turecký ministr zahraničí tvrdí, že jeho vláda podporuje legitimní lybijskou vládu. Francie obvinění odmítá.

Německá vláda zaujala neutrální postoj. Angela Merkelová nicméně incident popsala jako velmi vážný. Německý ministr zahraničí Heiko Maas vyzval k řešení problému dialogem.

Prezident Emmanuel Macron ovšem místo toho uvedl, že to, co se stalo je nepřijatelné a – navázal na svůj slavný výrok – že se jedná o jasnou demonstraci „mozkové smrti NATO.“

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.