Proč Andrej Babiš odmítl americké vojáky pro ČR?

Ivo Šebestík ještě glosuje návštěvu amerického ministra zahraničí v Česku. Proč český premiér mohl odmítnout umístění amerických vojáků?

Otázka pročpak Andrej Babiš při schůzce s Mikem Pompeem odmítl zřízení americké vojenské základny na území ČR, patří k těm, které je možno zodpovědět poměrně snadno. Odpor proti instalování amerického radaru v Brdech ukázal docela zřetelně, že politická strana, která by se ujala úkolu zajistit českým zemím novou vojenskou okupaci, by si tímto činem vykopala vlastní hrob.

Andrej Babiš ví, že nabídnout USA prostory pro zřízení vojenské základny, by jej zbavilo podpory i jeho nejvěrnějších voličů. Kdyby ale Spojené státy skutečně trvaly na dislokaci svých vojáků na českém území, pak by Andreji Babišovi nezbylo nic jiného než tuto politickou sebevraždu spáchat.

Naštěstí pro něj ale Spojeným státům, které momentálně bojují hlavně na čínské frontě, bohatě postačí vojenská základna v Polsku, s jejíž pomocí mohou v Evropě udržovat klamný dojem takzvané ruské hrozby. Poláci, na rozdíl od většiny Čechů, příběhu o ruské hrozbě skutečně věří, což bylo a je nezbytnou podmínkou pro to, aby Američané na polském území své vojáky rozmístili.

Mike Pompeo byl samozřejmě už dlouho před cestou do středu Evropy instruován odborníky na tuto pro Američany exotickou oblast, takže se dozvěděl, že v českých zemích se doposud nepodařilo infikovat obyvatelstvo virem rusofobie a že většina Čechů necítí ani zvláštní a nesmiřitelný odpor vůči čínským výrobkům a technologiím, takže by zde v podstatě nebylo příliš efektivní donutit premiéra k harakiri, neboť demokracie – stokrát běda!!! – v České republice nemá ještě dýku zabodnutou do zad tak hluboko, aby bylo do vedení státu možno propašovat někoho takového, jako je například bývalý generál Petr Pavel. Záda sice bolí, ale ještě nekrvácejí. Takže, Pavle, dále od hradu dále. Hlavně od toho pražského nad Vltavou.

Milión chvilek proti demokracii selhal. Ani Sorosovi se zde nedaří, jak by si přál, a Česká televize ať dělá, co dělá – a že se tedy holka snaží! – pořád ještě neodnaučila Čechy myslet vlastní hlavou. A tak Washington, alespoň pro tuto chvíli, nebude na Prahu tlačit, aby si nechala zemi dobrovolně obsadit americkými vojáky a ještě na to přispívala ze státního rozpočtu. Mike Pompeo chápe, že všechno dostat nemůže. Pořád je zde ještě jakýsi národ (hrozný anachronismus!), který má nějaký názor (fakt ještě hroznější), což je sice veliká ostuda pro polistopadový vývoj v této zemi, ale co se dá holt dělat. Ani jedenatřicet let ještě nestačilo vymazat u Čechů schopnost rozpoznat skutečnou neomezenou státní suverenitu od vnucené totální závislosti s cizí armádou na dvorku jako bonusem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.