Ministři obrany Indie a Číny na jednání v Moskvě

Jednání ministrů se koná v kontextu nového napětí mezi Indií a Čínou v oblasti jejich společné hranice.

Ministři obrany Indie, Rádžnath Singh, a Číny, Wej Feng-che, ve středu zamířili na rokování do Moskvy v rámci jednání Šanghajské organizace pro spolupráci. Tématem jednání je napětí na hranicích mezi oběma sousedy, kde situace znovu zhoustla.

Podle informací indických novin nejsou v plánu dvojstranné rozhovory, oba ministři se mají účastnit jednání s ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu.

Jednání ministrů obrany se koná v kontextu nového napětí mezi Indií a Čínou v oblasti jejich společné hranice, konkrétně v oblasti himalájského jezera Pangong Tso. V červnu dokonce došlo k násilným střetům mezi indickými a čínskými jednotkami, které stály život asi 20 indických vojáků. Naposledy v sobotu Indie oznámila, že překazila „čínské vojenské provokace“, zatímco Čína Indii obvinila z toho, že nelegálně překročila hranici do čínského území.

Ministři zahraničí obou zemí se mezitím snažili o diplomatický a klidný dialog. Nicméně v úterý z indického ministerstva zahraničních věcí zaznělo, že se Čína svými posledními provokacemi v oblasti společné hranice snaží o narušení statu quo.

Psali jsme:

Jak se Indie chytila do pasti strategie „kokosového ořechu“?

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.