Jak se Londýn směje Evropě

Keller bez cenzury: Jan Keller píše dnes o tom, co Velké Británii vlastně přinesl Brexit…

Dnes si na to už jen málokdo vzpomene. Tento měsíc uplyne právě šest let, kdy si Britové v referendu odhlasovali Brexit. Nastaly nekonečné tahanice v rámci jednání, jak provést odchod po praktické stránce. Naprostá shoda panovala celé roky v tom, že Británie na svůj neprozřetelný krok drasticky doplatí. Odtržení od hospodářsky dynamické a politicky progresivní Evropy povede k úpadku vlivu Britských ostrovů. Objevila se proroctví, že se z Velké Británie stane malá Anglie, ostrovní bankovnictví se propadne a z Londýna odejdou ti nejperspektivnější. Politici pověření vyjednáváním za Brusel opakovaně zdůrazňovali, že sankce, které Británii postihnou, budou neobyčejně tvrdé. Dokonce až z Česka se ozývaly hlasy odborníků, kteří už viděli přicházet banky z nehodného Albionu do matičky Prahy.

Je to už dva a půl roku, kdy byl odchod Británie z Evropské unie definitivně realizován. Je to snad dostatečně dlouhá doba na to, abychom mohli posoudit, jak se náskok mezi EU a Velkou Británií zvyšuje v neprospěch zrádného Albionu, jak Londýn ztrácí na významu a jak mírová kontinentální Evropa tím rychleji vzkvétá ve své nerozborné jednotě. Můžeme posoudit, jak se daří v Praze dříve londýnským bankám a jak se Britské ostrovy čím dál hlouběji noří do bezvýznamnosti.

Patrně nikdo nepředvídal, že šest let po hlasování o Brexitu, bude Británie opět na koni, bude mistrovat Evropu a bude ji kárat společně s vůdcem demokratické Ukrajiny kvůli přílišné laxnosti ohledně dodávek zbraní na východní bojiště. Spolu se Spojenými státy Británie nepropásne jedinou příležitost, jde-li o přiživení konfliktu. Nejnověji Londýn rozhodl dodat Kyjevu salvové raketomety s dostřelem 80 km, jejichž obsluha bude vycvičena přímo v Británii. Učinil tak i přes varování, že Rusko začne odstřelovat Kyjev. Pokud Evropská unie nedodá něco ještě razantnějšího a dalekonosnějšího, bude napomenuta za neomluvitelnou liknavost ve věci obrany míru a demokracie.

Londýn vždycky uměl počítat. Každé další přiživení konfliktu zmnoží proudy uprchlíků, kteří již tak vydatně zaplavují Evropu, kteří však kanál La Manche překonají jen málokdy. Důsledky konfliktu Britové nenesou, pořádná energetická krize u nich byla už loni na podzim, díky krátkosti paměti mohou nyní dodatečně hledat jejího viníka na východě.

Británie opustila Evropskou unii mimo jiné proto, že na ni nechtěla doplácet v roli čistého plátce do evropského rozpočtu. Stoupenci Brexitu vypočítávali, o kolik více peněz jí po odchodu zbude na vlastní zdravotnictví. Odešla z EU také proto, že chtěla zastavit příliv polských instalatérů a dalších zájemců o práci z východní Evropy. Oč méně byla ochotna podílet se na fungování Evropské unie, o to ochotněji bude nyní nepochybně hájit myšlenku jejího rozšiřování a především plán expanze NATO dále na východ. Co všechno by Britové neučinili proto, aby Evropa vzkvétala i bez nich.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.