EU připravuje plán na omezení Číny a Ruska v Latinské Americe

Evropská komise varuje, že EU nebezpečně ztrácí pozice v Latinské Americe a Karibiku, což je klíčový region pro zachování mnohostranného řádu a dodávek surovin, ve prospěch Číny a Ruska.

Za pouhých 20 let zvýšila Čína své investice v regionu 26krát. A válka na Ukrajině odhalila rostoucí vliv Ruska v regionu. Podle dokumentu zaslaného ministrům zahraničí EU, který má deník El País k dispozici, Španělsko před těmito pohyby varuje již několik let a Brusel připravuje diplomatickou a obchodní protiofenzívu s výhledem do roku 2023 ve snaze získat zpět své pozice.

EU zanedbává své vztahy s Latinskou Amerikou: od roku 2015 se neuskutečnil žádný summit mezi oběma regiony. Během této doby se klub EU soustředil na problémy ve svém bezprostředním sousedství, jako je Libye, Sýrie a nyní Ukrajina.

Nový politický cyklus v Latinské Americe

V regionu se rozběhl nový politický cyklus, kdy se k moci dostali kandidáti, které Brusel označuje za „antiestablishmentové“, a to Pedro Castillo v Peru, Gabriel Boric v Chile, Xiomara Castro v Hondurasu, Rodrigo Chaves v Kostarice a Gustavo Petro v Kolumbii. Společným jmenovatelem nových vlád v mezinárodní politice „je to, že jsou méně atlantistické a více otevřené alternativním spojenectvím“.

Ukrajina a Guatemala

I ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v souvislosti s válkou obrátil pozornost k Latinské Americe. V červenci kupříkladu na Ukrajině přivítal guatemalského prezidenta Alejandra Giammattei Fallu.

Jednalo se o první návštěvu hlavy guatemalského státu na Ukrajině v celé historii bilaterálních vztahů, stejně jako o první návštěvu představitele latinskoamerické země od počátku konfliktu (24. února 2022) a za posledních 12 let vůbec.

Zelenskyj poukázal na skutečnost, že „i v Latinské Americe, se nespravedlivě zvyšují životní náklady jen proto, že se jeden stát, Ruská federace, rozhodl podkopat stávající politické a hospodářské vztahy ve světě“.

Ukrajinský prezident vyjádřil Guatemale vděčnost za jasnou a důslednou podporu ukrajinského státu, jeho územní celistvosti, suverenity, jakož i za neochvějný postoj k ochraně lidských práv a základního práva každého národa na svobodu a nezávislost. A s guatemalským prezidentem se dohodli, že budou „i nadále spojovat úsilí na mezinárodních platformách s cílem dále izolovat Rusko“.

Dále informoval, že byl zahájen obchodně-ekonomický dialog za účelem realizace řady konkrétních projektů. Guatemalská strana zejména potvrdila svůj zájem o nákup ukrajinských zemědělských produktů a navázání průmyslových vztahů.

Snaha Zelenského navázat hospodářskou spolupráci nám možná připomene dohodu o volném obchodu mezi EU a Mercosurem, která se dosud neuskutečnila.

V této souvislosti poslanec Evropského parlamentu Javi López upozorňuje na potřebu EU nejenom hledat spojence kvůli válce, ale také kvůli surovinám. Dokument EU poukazuje na to, že tři země v regionu – Bolívie, Argentina a Chile – mají 60 % světových zásob lithia a Venezuela, Argentina a Brazílie mají zásoby ropy a zemního plynu.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.