NATO od Turecka očekává uklidnění napětí v Náhorním Karabachu, říká Stoltenberg

Organizace je podle svého generálního tajemníka hluboce znepokojena eskalací v Náhorním Karabachu a přeje si hledat cestu k mírovému řešení.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg sdělil po pondělních rozhovorech s tureckým ministrem zahraničních věcí Mevlütem Çavusoğluem, že od Turecka očekává, že využije svůj „značný“ vliv na Ázerbájdžán a uklidní konflikt v Náhorním Karabachu. Boje v této oblasti mezitím vstoupily do druhého týdne a vyžádaly si životy skoro 250 lidí.

NATO je podle svého generálního tajemníka hluboce znepokojeno eskalací v Náhorním Karabachu a přeje si hledat cestu k mírovému řešení: „A já očekávám, že Turecko využije svůj značný vliv k uklidnění napětí.“

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan totiž vyzval Ázerbájdžán, aby pokračoval ve vojenské akci, dokud nezíská zpátky území, o která přišel ve válce na začátku 90. let.

Turecký ministr zahraničí během rozhovorů řekl, že NATO by mělo ke konfliktu přistupovat „rozvážným způsobem“. „Každý, zejména NATO, by měl požadovat, aby se Arménie stáhla, aby bylo možné problém vyřešit v rámci mezinárodního práva.“

Psali jsme:

O co jde Turecku na Kavkazu

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.