Nejtemnější hodina je teprve před námi

Začal urgentní závod mezi mutací viru a imunizací obyvatelstva.

Britská novinářka Anjana Ahujaová  píšící pro Financial Times varuje, že před novými mutacemi koronaviru a jeho rychlým šířením. Novinářka nabádá k novým uzavírkám, protože je toho názoru, že jen tak lze zabránit dalším úmrtím. Popisuje situaci ve Velké Británii, kde čtenář najde jistě řadu podobností s Českou republikou.

Rok 2021 měl být jiný než 2020. A jiný opravdu je, i když jinak, než bylo zamýšleno. Přestože už existuje řada vakcín, v USA a v Brazílii je vývoj tak zlý, že lze říct, že nejtemnější hodina je teprve před nimi.

Počet pozitivních ve Velké Británii převyšujedenně i 50 000, situace je obzvláště zlá v Londýně, či východní Anglii. Počet lidí v nemocnici převyšuje rekordy z dubna a systém zdravotnictví je ve stavu rozpadu. Situace volá po národním lockdownu. Kde je příčina neutěšeného stavu? První je nová varianta koronaviru, která je mnohem nakažlivější. Druhým důvodem je rozvolnění z počátku prosince, kdy reprodukční číslo bylo kolem jedné.

Jedině lockdown zajistí zamezení množení viru, protože nebudou lidské kontakty. Nelze se dívat na vakcínu jako na jedinou spásu a ostatní ignorovat. Je potřeba dát viru co nejméně možností k mutaci, než budou lidé moci být naočkováni, píše novinářka dále.

Závod mezi mutací viru a mezi imunizací obyvatelstva ještě nikdy nebyl tak urgentní. Počty jsou jasné, více nakažených vyústí ve více úmrtí. Navíc jsou zde také obavy z mutace a změny viru, zde je potřeba hlídat hlavně Brazílii, Mexiko a Indii.

Rok 2020 nás naučil, že země nereagují dostatečně rychle. A že oddalování nevyhnutelného jen prodlužuje agonii. Poslední analýza ukazuje, že kdyby bývala Británie přistoupila  k lockdownu na jaře o jeden týden dříve, zemřelo by 16 tisíc lidí a ne 37 tisíc.

Tchaj-wan, Vietnam či Nový Zéland ukazují, že rychlá a agresivní reakce znamená zdravou populaci a tím pádem i zdravou ekonomiku. Tanec mezi vejci, mezi ekonomikou a veřejným zdravím, znamená zničit obojí – Velká Británie to předvádí už od března 2020.

Nelze nechat otevřenou dálnici, na které se hromadí nehody a zácpy. Stejně je potřeba ji nakonec zavřít a všechno to uklidit. Jenže právě takto Velká Británie bohužel postupovala. Rok 2021 bude jiný jedině tehdy, pokud země změní svůj přístup.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.