Sputnik V je nová ruská měkká síla

Ruská vakcína má být součástí nové Putinovy geopolitiky, míní profesor Igor Pellicciari. Jak k vývoji očkování přispěla ruská vojenská mise v Bergamu?

Roberto Ciavatta, ministr zdravotnictví Republiky San Marino si v televizním vysílání italské stanice La7 postěžoval, že se jeho země snažila získat vakcínu proti Covid-19 schválenou unijní agenturou EMA všemi oficiálními kanály, ale neuspěla. „Proto jsme se obrátili na Ruskou federaci a získali přístup k dodávkám Sputniku,“ sdělil Ciavatta.

Jak uvedl 1. března italský list La Repubblica, v San Marinu bylo zahájeno podávání ruské vakcíny Sputnik V (bylo dodáno 7 500 dávek). Sergio Rabini, ředitel pro oblast zdravotnictví a sociálního zabezpečení uvedl „není třeba se obávat, vědecké důkazy nás uklidňují, je to vakcína, kterou používají i jiné země a vědecký časopis Lancet a Institut Spallanzani v Římě o ní mluví velmi dobře“. Mezi zdravotnickým personálem a pacienty staršími 75 let čekajícími na první dávku vládla pozitivní atmosféra: „Je to dobrá vakcína, nebojíme se, neuznání Evropskou lékovou agenturou (EMA) je pouze politickou otázkou.“

San Marino naléhavě potřebuje očkování, protože je obzvláště těžce zasaženo pandemií: statistický web Our World in Data ukazuje, že je to země, která dosud utrpěla nejvíce úmrtí ve vztahu k celkové populaci na celém světě. Do 3. března zemřelo na koronavirus 75 z přibližně 34 500 obyvatel – to odpovídá 221 úmrtím na 100 000 obyvatel, a tedy více než v České republice (195) nebo v Itálii (163).

Sputnik tedy pro San Marino přišel ve správný čas, ať už se schválením EMA nebo bez něj. Malá republika se připojuje k seznamu asi 30 zemí po celém světě, které používají ruskou vakcínu. Patří k nim i Maďarsko a zájem projevily Česká republika a Chorvatsko.

Nová studie v Argentině „potvrdila produkci neutralizujících protilátek v krvi 100 % lidí očkovaných přípravkem Sputnik V“. Výsledky byly prezentovány na technicko-vědeckém online setkání mezi vedením a výzkumnými pracovníky Národního ústavu pro infekční nemoci Spallanzani (INMI) v Římě, Národním epidemiologickým a mikrobiologickým výzkumným centrem Nikolaje Gamaleji a Ruským investičním fondem.

Jak se uvádí v prohlášení Institutu Spallanzani, „byly rovněž diskutovány aspekty týkající se vývoje a klinické implementace vakcíny Sputnik V a nových monoklonálních protilátek. V tomto ohledu se zvažuje vědecká spolupráce, která předpokládá sdílení údajů, biologických materiálů a technologií mezi těmito dvěma instituty. Ruský investiční fond zejména informoval o přenosu technologií do řady zemí mimo Ruskou federaci (včetně Indie, Číny, Jižní Koreje a Brazílie) a o své vůli jít podobnou cestou také v Itálii.“

Bude se Sputnik vyrábět v Itálii?

Alessio D’Amato z odboru zdraví a integrace sociálně-zdravotní péče regionu Lazio oznámil, že „zde bude možná produkce a nákup Sputniku. Máme výrobní kapacitu jak pro vakcíny mRNA, tak pro vakcíny, jako je ta ruská, s ohledem na kterou byl vytvořen důležitý vědecký vztah s Moskvou a v nadcházejícím období bude podepsána technicko-vědecká dohoda. V polovině měsíce si všichni očkovaní občané (v Laziu asi půl milionu lidí) budou moci stáhnout osvědčení o očkování a to i s ohledem na budoucí rozhodnutí Evropské unie.“

Nová Putinova geopolitika: nejdříve plyn, nyní vakcína

Igor Pellicciari, profesor na univerzitě v Urbinu, vysvětluje, jak Sputnik V přepisuje mapu spojenectví a jaké bylo využití ruské mise v Bergamu v březnu 2020.

Vakcína byla koncipována jako soft power produkt hlavně pro export. To dokazuje tempo kampaně distribuce vakcín, která je rychlejší v zahraničí než v Rusku, stejně jako exponenciální růst dohod uzavřených Moskvou s cílem usnadnit decentralizaci výroby Sputniku v přijímajících zemích (zdá se, že některé italské regiony se rovněž ubírají tímto směrem povzbuzeny vědeckou podporou, která dorazila z římského Institutu Spallanzani).

Ruští vojáci v Bergamu

V absolutním zmatku první pandemické fáze rozdělil příchod armády z Moskvy do Itálie (členské země NATO) mnoho pozorovatelů na zastánce a odpůrce zásahu.

Odvádělo je to od úvahy, že vysláním elitních orgánů pro bakteriologický výzkum získali Rusové předběžný a přímý přístup k původním virovým sekvencím v Bergamu a Brescii. Umožnilo jim to shromažďovat cenná biologická data pro vývoj jejich vakcín několik měsíců před velkými farmaceutickými koncerny (Big-Pharma).

Stejné západní předsudky se opakovaly v ruském oznámení o objevu Sputniku V. Ruská vakcína, která byla vítána chladně a s jistou ironií, byla obviněna z toho, že byla spěšně vypuštěna, aniž by podstoupila odpovídající testování.

Dnes, i když Lancet uznává její účinnost, víme (jak uvedl web Formiche v srpnu 2020), že ruská vakcína byla pravděpodobně vyvinuta a testována ve vojenských prostředích s tradičně uchovávanými tajnými protokoly, o kterých se toho nikdy dost nedozvíme, píše v závěru svého příspěvku Pellicciari.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.