Rusko si od nových sankcí USA slibuje další posílení trendu nahrazování importů

Trend se nyní bude týkat i ruských technologických výrobních řetězců, tvrdí úřady.

Nové sankce Spojených států proti Rusku posílí trend nahrazování dovozů v oblasti technologií vývojem a výrobou vlastních, tvrdí ruské ministerstvo obchodu.

Podle vyjádření ministerstva obchodu bude důsledkem posledních sankcí USA z 2. a 3. března nahrazování dovozů ruskými technologickými výrobními řetězci. Ministerstvo tedy počítá s tím, že sankce budou mít pozitivní dopady na práci ruských podniků. Peníze, které nyní odcházely na nákupy z dovozu, zůstanou doma a budou prý směřovat na platy a na další rozvoj nových technologií.

Programy pro nahrazení dovozů zahraničních materiálů a součástek, které připravilo ruské ministerstvo obchodu a podniky leteckého průmyslu, mají odstranit rizika plynoucí z nových sankcí USA proti Rusku. Podle tiskové zprávy budou například ruská letadla z 98 % ruská. V současnosti se připravuje další program nahrazování dovozů s ohledem na cíle, které stanovuje Jednotný plán k dosažení národních cílů rozvoje (jde o program ruského prezidenta Putina na rozvoj země v jeho čtvrtém prezidentském období – pozn. red.).

Noviny Vědomosti však v komentáři z 22. března upozornily na některé nedostatky probíhající reformy ruského leteckého průmyslu. Podle autora statě, leteckého konstruktéra Alexandra Javkina, se cíle reformy zatím hledají a nejsou zformulovány.

Březnové sankce souvisejí s údajným pokusem o otravu Alexeje Navalného a s jeho odsouzením. Týkají se 13 ruských společností, které USA spojují s podporou ruských zbrojních programů v oblasti zbraní masového ničení a chemických zbraní. Rusko na ně připravuje odpověď.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.