Biden jde tvrdě proti technologickým gigantům

Americký prezident jmenoval do čela vlivné Federální obchodní komise velkou kritičku gigantů Google, Facebook, Amazon a Apple.

Agentura Associated Press informovala o tom, že americký prezident Joe Biden „beze slova a bez jediného škrtnutí perem“ zesílil politický tlak na velké technologické korporace v USA, označované anglicky jako „Big Tech“.

Biden totiž minulý týden povýšil do čela mocné Federální obchodní komise velkou kritičku „Bich Techu“, právničku Linu Khanovou. Tento krok je sice překvapivým, ale signalizuje tvrdý postoj administrativy vůči technologickým gigantům jako jsou Facebook, Google, Amazon a Apple. V Kongresu se přitom projednává rozsáhlá legislativa, která by mohla omezit tržní sílu těchto společností a donutit je, aby oddělily své dominantní platformy od dalších oblastí jejich podnikání. Zákon bude ale těžké prosadit vzhledem k tomu, že republikánští představitelů sice technologické giganty kritizují, ale odmítají revizi antimonopolních zákonů.

Khanová je profesorkou práv na Kolumbijské univerzitě a upozornila na sebe v roce 2017 svou vědeckou prací na univerzitě v Yale „Amazonský antimonopolní paradox“. Pomohla tak položit základ pro nový způsob pohledu na antimonopolní právo. Jako poradkyně soudního antimonopolního podvýboru sehrála klíčovou roli ve vyšetřování tržní síly technologických gigantů v letech 2019-20.

Ve svých 32 letech je Khanová považována za nejmladšího předsedu v historii Federální obchodní komise, která v USA dohlíží na hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitelů v průmyslu a také na ochranu digitálního soukromí.

Loni v říjnu podalo Trumpovo ministerstvo spravedlnosti průlomovou antimonopolní žalobu na Google. Žaloba, kterou podpořil asi tucet federálních států, společnost obviňuje, že zneužívá své dominantní postavení v oblasti internetového vyhledávání a reklamy k potlačení konkurence. V prosinci 2020 následovala velká antimonopolní žaloba proti Facebooku, kterou podala Federální obchodní komise a téměř všechny státy USA. Žaloba hledá nápravná opatření, která by mohla zahrnovat nucené oddělení populárních komunikačních služeb Instagram a WhatsApp.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.