Po volbách v Rusku má Jednotné Rusko ústavní většinu a komunisté výrazně posílili

Předběžné výsledky voleb potvrdily hegemonii Jednotného Ruska, z KSRF dělají nejsilnější opoziční stranu.

Vládní strana Jednotné Rusko vyhrála parlamentní volby a získá ústavní většinu v nové Státní Dumě, informují noviny Vědomosti ve večerním pondělním vydání. Podle předběžných výsledků voleb byla volební účast 51,68 % oprávněných voličů. Je to o něco více než v roce 2016, kdy do Dumy volilo 47,88 % oprávněných voličů.

Po zpracování 98,21 % protokolů se do Státní Dumy dostane celkem pět politických stran. Jednotné Rusko získá 318 křesel: 198 poslanců bylo zvoleno v jednomandátních okrscích a 120 ze stranických kandidátek. Rusko má smíšený volební systém. Po dopočítání hlasů od stran, které se do parlamentu nedostaly (tj. nezískaly 5 % a více), by frakce Jednotného Ruska mohla mít 324 křesel. Poslanecký sbor Jednotného Ruska se po letošních volbách kádrově z poloviny obnoví. Celkem získala podle předběžných výsledků voleb strana podporu 49,79 % voličů.

Komunistická strana Ruské federace skončila na druhém místě s 19,04 % hlasů. Bude mít kolem 50 poslanců. Jedná se o nejvyšší volební výsledek KSRF od roku 1999.

Strana Spravedlivé Rusko-Za pravdu skončila třetí s podporou 7,41 %, ale vyhrála celkem v osmi jendomandátních okrscích a bude tak poprvé větší než frakce Liberálně-demokratické strany Vladimira Žirinovského. Strana Spravedlivé Rusko bude mít v nové ruské Dumě asi 26 až 27 členů.

Liberálně-demokratická strana získala 7,48 %, ale podařilo se jí zvítězit jenom ve dvou jednomandátních okrscích. Bude mít asi 21 poslanců.

Nováčkem je strana Noví lidé, které se v parlamentních volbách podařilo překonat 5 procentní hranici. Získala 5,34 % a její frakce bude mít asi 14 poslanců.

Vedle toho se do Státní Dumy dostali ještě kandidáti (po jednom) za strany Vlast, Strana růstu a Občanská platforma a dalších pět nezávislých kandidátů.

Parlamentní volby v Rusku se konaly od 17. do 19. září a účastnilo se jich celkem 14 zaregistrovaných politických stran. V některých částech země bylo možné také hlasovat elektronicky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.