Biden na jednání s čínským prezidentem podpořil politiku jedné Číny

Americká politika jedné Číny uznává Peking jako vládu Číny, ale dovoluje neformální vztahy a obranné vazby s Tchaj-wanem. 

Americký prezident Joe Biden na úterním jednání s čínských prezidentem Si Ťin-pchingem zdůraznil, že USA stojí pevně za politikou „jedné Číny“. Dodal k tomu ale, že Tchaj-wan, který se spravuje samostatně, činí v poslední době svoje vlastní rozhodnutí.

Podle informaci z Bílého domu hovořili oba politici o Tchaj-wanu velmi široce během celkem tři hodiny trvajícího virtuálního summitu. Výsledkem summitu byla dohoda o zahájení jednání o možné kontrole zbrojení.

Napětí kolem Tchaj-wanu posílilo souvislosti s tím, že Čína posílá k ostrovu stále větší počet letadel. USA a jejich spojenci zase opakovaně proplouvají svými loděmi přes Tchajwanský  průliv. Nicméně Biden se snažil zdůraznit svoji podporu tzv. Zákonu o vztazích s Tchaj-wanem z roku 1979, který určuje formu vztahů mezi USA a ostrovem.

„Vyjasnili jsme, že podporujeme Zákon o Tchaj-wanu, a to je všechno. Je nezávislý. Dělá vlastní rozhodnutí,“ řekl Biden novinářům během své cesty do Nového Hampshiru.

Americká politika jedné Číny uznává Peking jako vládu Číny, ale dovoluje neformální vztahy a obranné vazby s Tchaj-wanem.  Biden také kritizoval jednostranné pokusy změnit status quo nebo podkopat mír a stabilitu v Tchajwanském průlivu.

Poradce pro národní bezpečnost Jack Sullivan po summitu zdůraznil, že prezident Biden pro Zákon o Tchaj-wanu hlasoval jako senátor. Takže podle něj „dobře chápe, že jakákoliv snaha tvořit budoucnost Tchaj-wanu jinak, než mírovou cestou, představuje pro USA důvod k velkým obavám.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.