V nové chilské vládě bude většina žen a také Allendova vnučka

Kabinet nově zvoleného prezidenta Gabriela Borice stojí před úkolem položit základy pro sociální a ekonomické reformy.

Nově zvolený chilský prezident Gabriel Boric oznámil sestavu své vlády, ve které bude většina žen. Z celkem 24 ministerských křesel jich bude 14 patřit ženám. Mezi ministry jsou také jména bývalých lídrů studentských protestů a například vnučka chilského prezidenta Salvadora Allendeho Maya Fernándezová.  Socialistu Allendeho svrhnul v roce 1973 vojenský puč.

Boric zdůraznil, že nový vládní tým je složený z lidí, kteří jsou připraveni, mají znalosti a jsou oddáni změnám, které Chile potřebuje.

Teprve 36letý Boric byl zvolen novým prezidentem v prosinci 2021. Kandidoval s programem, který chce zmodernizovat chilský zdravotní sektor, jenž slouží 80 % obyvatelům země, nahradit soukromý penzijní systém a zvýšit minimální mzdy v zemi.

Díky sociálním nerovnostem vypukly v roce 2019 v Chile masové protesty, které se staly motorem pro politický vzestup politické levice a pro změnu chilské ústavy, která byla sepsána v době Pinochetovy diktatury.

Boric dále uvedl, že jeho kabinet stojí před úkolem položit základy pro reformy, které jeho program navrhnul. Vláda se zaměří na udržitelný růst doprovázený férovým přerozdělením bohatství, tak aby omezila existující nerovnosti.

Mluvčí vlády bude Camila Vallejová, bývalá studentská lídryně a komunistická poslankyně. Ministerstva financí se ujme bývalý guvernér centrální banky, jehož práci hodnotila řada analytiků pozitivně, Mario Marcel. Nejméně šest ministrů bude mladší čtyřiceti let.

Boricova koalice má nicméně jenom 37 křesel v chilském parlamentu, kde celkový počet křesel  je 155. Znamená to, že vláda bude muset hledat podporu u dalších levicových stran, které  Boric dříve kritizoval za to, že byly příliš smířlivé vůči konzervativcům.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Mediabanco Agencia – Debate Anatel 15 11 2021, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=112558638

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.