Dezinformační žně

Keller bez cenzury: Jan Keller dnes o tom, jaké důsledky přinesou současné dezinformační žně.

Napětí kolem Ukrajiny sílí, přiživují ho rukou společnou a nerozdílnou všechny strany. Rusko svými vojenskými manévry včetně demonstrativního prověřování připravenosti jaderných zbraní. Ukrajina svojí otevřeně deklarovanou neochotnou dodržovat minské dohody. NATO masovými přesuny vojenské techniky na východ. Evropská unie neustále omílanými a stupňovanými výhružkami sankcí vůči Rusku. Malá, slabá a názorově rozdělená Česká republika alespoň dodávkami útočných granátů jedné ze stran možného horkého konfliktu.

I když napětí houstne v důsledku potlačování pudu sebezáchovy na všech stranách, my u nás jsme krmeni dezinformacemi o tom, že věci jsou černobílé. Pokud někdo sleduje pouze česká mainstreamová psaná, mluvená a obrazová média, musí žít v domnění, že situace vypadá takto: Ozbrojené oddíly dvou samozvaných republik ve dne v noci ostřelují civilní ukrajinské cíle. Druhá strana palbu neopětuje, se stoickým klidem snáší otevřenou agresi v obavě, že by mohla na straně protivníka někoho zranit. Samozvané republiky stupňují svoji agresivitu a nechávají evakuovat civilní obyvatelstvo na území Ruska, i když jim z ukrajinské strany nic nehrozí. Tolik naše objektivní zpravodajství a naši vyvážení komentátoři.

Zdá se, že vládní politici jako jedni z posledních berou tyto polopravdy z nějakého důvodu vážně. Politici TOP 09 vítají s ukrajinskými symboly na klopě prezidenta, který přijíždí do Parlamentu nikoliv kvůli hrozícímu konfliktu, nýbrž kvůli projednávání státního rozpočtu. Jak známo, politici mívají vitální potřebu vysílat signály. Tento signál má dát všem najevo, že Česká republika se nebude snažit situaci uklidňovat, i kdyby ji o to snad někdo požádal. K žádnému jednacímu stolu se nepůjde, v úvahu nepřipadá žádná snaha o snížení napětí, k nějakému kříšení mírových dohod nedojde. Politická elita České republiky v čele s Markétou Pekarovou Adamovou to prostě Rusku a Spojeným státům nedovolí.

Korunu všemu nasadil premiér Petr Fiala svým vyjádřením, že vláda je připravena na všechny scénáře vývoje na Ukrajině včetně přerušení dodávek energií a masivní uprchlické vlny. Jak doslova prohlásil: „Rusko chce z Česka udělat opět slabou a rozdělenou zemi.“ Tak proto ty manévry ruské flotily v Černém moři.

Aby bylo možno hodnotit prohlášení premiéra jinak než jako kupu dezinformací, museli bychom znát odpověď na několik otázek. Jak hodlá česká vláda čelit případnému přerušení dodávek energie, jestliže není schopna při pouhém zvýšení cen energie učinit opatření, která by odvrátila ruinování domácností? Co hodlá česká vláda dělat v případě masivní migrační vlny, na kterou nejsou připraveny ani ubytovací, ani zásobovací, ani hygienické a zdravotní kapacity? Jak se budeme s desetitisíci či statisíci migranty dělit o energii, která k nám, na rozdíl od nich, nebude proudit?

Za to, co prožíváme, nesou vinu v té či oné míře všechny zúčastněné strany. Přitom to, co se dozvídáme z našich médií, i to, co zaznívá z úst vládních politiků, je k nerozeznání od propagandy. Pokud tento proud dezinformací neustane, může být velmi obtížné najít hranici mezi prolhanou nedemokratickou propagandou a ušlechtilou propagandou demokratickou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.