Katastrofa v USA: čtvrtý den za sebou víc než 1000 úmrtí na koronavirus

Čísla v USA jsou natolik alarmující, že i prezident Donald Trump musel uznat velký problém

Koronavirus se rychle šíří v západních a jižních státech USA. Již čtvrtý den za sebou přesáhl počet úmrtí na koronavirus tisícovku lidí. USA se dostaly na 4 miliony nakažených. Článek novin Financial Times uvedl, že v pátek 24. července bylo pozitivních registrováno přes 75 000 lidí.

Kalifornie, Texas a Florida registrují rekordy v počtu úmrtí. Aktuální vlna se týká federálních států, které rychle otevřely a kterým se první vlna, která zasáhla hlavně New York, do značné míry vyhnula. Prozatím zde virus není tak smrtící, ale trend je velice nebezpečný – dramaticky roste počet hospitalizací.

Výzvy se proto týkají toho, aby lidé v těchto státech byli disciplinovaní, nosili roušky a udržovali si sociální distanci. Týdny prezident USA Donald Trump zlehčoval vážnost viru, ale nyní odvolal velkou akci na Floridě s tím, že není vhodná doba na mítinky, kde se sejde hodně lidí.

Navíc průzkumy dále potvrzují, že Trump vůči Joe Bidenovi ztrácí, protože víc a víc lidí nesouhlasí s tím, jak „zvládá“ pandemii.

Prezident Trump obrátil i s nošením roušek. Najednou je to prý vyjádření patriotismu. Přiznal také, že „situace se zhorší, než se zlepší.“ Protože neexistuje federální nařízení ohledně roušek, je na jednotlivých státech, jak se k tomu postaví. Oregon či Ohio nařídily nošení roušek, ale je tu i právní spor, kdy republikánský guvernér Georgie žaluje starostu (demokrata) Atlanty, který chtěl nařídit nošení roušek.

Také řada firem nařizuje nošení roušek v jejich provozovnách. Patří k nim například McDonald’s.

Trvá také spor, zda otevřít školy a za jakých podmínek. Prezident Trump tlačí na to, aby se školy normálně otevřely. I v tomto případě jednotlivé státy reagují různě a také se množí žaloby na otevření či uzavření škol.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.