Alijev: Půjdeme až do konce

Ázerbájdžánský lídr chce konflikt v Náhorním Karabachu řešit jednáním, které by mělo vést ke stažení arménských jednotek. Pokud selže, půjde Baku až do konce…

Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev v neděli řekl, že jeho vojenské jednotky půjdou „až do konce“ v případě, že jednání selžou a nepřinesou výsledky, které by znamenaly stažení arménských sil z Náhorního Karabachu a sedmi okolních regionů.

Alijev se k situaci vyjadřoval po jednání s tureckým ministrem zahraničních věcí Mevlütem Cavusogluem v ázerbájdžánském hlavním městě Baku. Podle Alijeva nemá Arménie žádný důvod pro požadavek vojenské asistence Ruska v probíhajícím konfliktu.

Během neděle obě strany konfliktu, tj. ázerbájdžánské a arménské jednotky, hlásily další odstřelování. Konflikt stál životy už asi jednoho tisíce lidí, je ale možné, že jde o mnohem vyšší číslo.

Konflikt v Náhorním Karabachu už ukázal na ostrý nárůst vlivu Turecka, který je spojencem Ázerbájdžánu. Arménským spojencem je Rusko. Arménský premiér Nikol Pašinjan požádal ruskou stranu o to, aby naznačila rozsah pomoci, kterou Jerevan může očekávat. Moskva na dotaz v sobotu odpověděla následovně: Rusko Arménii poskytne „veškerou požadovanou asistenci“ v případě, že by se konflikt přelil na „území Arménie“.

Alijev dále sdělil, že chce vyřešit konflikt jednáním, které by vedlo ke stažení arménských jednotek. „Jinak budeme pokračovat všemi prostředky k obnovení naší územní integrity a …půjdeme do konce.“

Ilustrační foto: Autor – President.az, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94844831

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.