Boj proti pandemii, oživení a klima hlavními tématy spolupráce Číny a USA

Čínský ministr zahraničí označil tři okruhy možné spolupráce obou zemí, unilateralismus a protekcionismus odmítl.

Čína vidí jako potenciální témata budoucích vztahů s USA ekonomické oživení, reakci na pandemii a klimatickou změnu. Právě tyto oblasti označil za potenciální oblast kooperace obou zemí ministr zahraničních věcí Wang I, informovala zpráva čínského státního listu China Daily.

Čínský šéfdiplomat vyzval politiky obou zemí, aby „obnovili dialog a vrátili dvoustranné vztahy na správnou cestu“. Wang I prohlásil, že bilaterární vztahy nepředstavují hru s nulovým součtem, zdůraznil konzistentnost a stabilitu čínské politiky vůči USA a položil důraz na potřebu mezinárodní spolupráce v oblasti boje proti pandemii nemoci covid-19.

Slova padla během ministrova projevu pro USA Asia Society, což je newyorský think tank. Wangovu řeč uvedl bývalý australský premiér Kevin Rudd, který je šéfem Asia Society Policy Institute. V době, kdy Wang I takto hovořil k publiku, Bílý dům zavedl další obchodní restrikce vůči čínským firmám.

Čínský ministr zahraničí ve svém projevu také řekl, že mocenská politika, protekcionismus, unilateralismus a mccarthismus ohrožují mezinárodní řád i vztahy, takže Čína se drží „nezávislé mírové zahraniční politiky“ a ve vztazích s jinými zeměmi se snaží angažovat na základně pěti principů mírové koexistence. Wang zopakoval, že Čína nemá zájem soutěžit o hegemonii a že se nikdy nevměšuje do vnitřních věcí jiných zemí, nesnaží se ani o budování sfér vlivu nebo o vývoz svého politického systému či obchodního modelu mimo Čínu.

Čína nebyla, není a nebude hrozbou pro Spojené státy, odmítl Wang obvinění některých politiků. V projevu zazněly i pevnější obrysy budoucí možné spolupráce Číny a Spojených států, kam podle Wanga patří spolupráce v boji proti pandemii, ekonomická obnova a klimatická změna. Wang uvítal záměr nové Bidenovy administrativy vrátit zemi k Pařížské dohodě o klimatu. Podle jeho slov je Čína na posílení dialogu s USA v oblasti makroekonomiky připravena a hodlá spolupracovat na globálním růstu.

Wang I se ke vztahům s USA nevyjádřil poprvé a už na začátku prosince  řekl, že doufá a věří, že vztahy mezi Čínou a Spojenými státy by se nakonec mohly „vrátit k objektivitě a racionalitě“.

Čínský šéfdiplomat v tomto projevu ze začátku prosince mluvil před řediteli amerických společností a sdělil, že obě země by měly mít vzájemný respekt k dějinám, hlavním zájmům i k „systémům a cestám, které si zvolili naši lidé“ při zvládání rozdílů a konfliktů.

Už tehdy Wang naznačil, že spolupráce mezi Čínou a USA v oblasti jako je světová pandemie, ekonomická obnova a klimatická změna „zcela možná“, záleží na USA, zda „učiní správné rozhodnutí“ ohledně budoucích vztahů. Wang také volal po obnovení dialogu mezi oběma zeměmi na všech úrovních.

Ilustrační foto: Autor: MSC via Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.