Maďarsko zase proti proudu. Obdrželo 6000 ruských vakcín

Podle slov maďarského ministra zahraničí je Maďarsko otevřené všem úspěšným vakcínám proti nemoci covid-19.

Maďarsko v pondělí obdrželo 6000 dávek ruské vakcíny proti koronaviru, kterou server Euractiv označil za „kontroverzní“. Podle novin je pořízení ruské vakcíny ukázkou neortodoxní maďarské vakcínové politiky. „Šest tisíc dávek ruské vakcíny překročilo maďarskou hranici se Slovenskem“, uvedl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó ve svém pondělním videovzkazu na Facebooku.

Odborníci v Budapešti mají rozhodnout, jakým způsobem by měla být ruská vakcína nejlépe použita, podrobnosti nebyly uvedeny.

Informace o pořízení ruské vakcíny se objevila poté, co Maďarsko začalo během uplynulé soboty očkovat hned, jakmile obdrželo první dodávku vakcíny Pfizer-BioNTech vyrobenou v Belgii, a předběhlo tak ostatní členské země EU. Budapešť se tím vyhnula koordinovanému přístupu EU k očkování, uvádí dále server.

Ministr zahraničí Szijjártó už v listopadu sdělil, že Maďarsko bylo první evropskou zemí, která dostala vzorky pro testování ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V, zatímco maďarští lékaři a odborníci navštívili Rusko, kde zkoumali její výrobu.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), pověřená dohledem nad schvalováním vakcín v EU před jejich uvedením na trh, musí ruskou vakcínu, která podle Moskvy prokázala při zkouškách 95% účinnost, teprve posoudit.

Západní a ruští experti však nad zrychleným vývojem ruské vakcíny vyjádřili znepokojení. Kritici očkování označili za nástroj k posílení geopolitického vlivu Ruska.

„Děláme, co můžeme, abychom do Maďarska co nejrychleji dopravili všechny účinné vakcíny, ať už jsou vytvořeny na Západě nebo na Východě,“ řekl maďarský šéfdiplomat s tím, že jeho země je otevřená všem úspěšným vakcínám.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.