Trumpův poradce pro národní bezpečnost jedná v Evropě o Číně

Hlavním tématem jednání s francouzským, německým, britským a italským protějškem má být Čína.

Poradce pro národní bezpečnost Robert O´Brien směřuje do Evropy, kde bude jednat s představiteli Velké Británie, Francie, Německa a Itále.  Svoji cestu začne v Paříži. Hlavním tématem jednání má být zahraniční politika a Čína.

Jednání se mají konkrétněji zabývat soutěží s Čínou v celé řadě oblastí: patří sem například technologie 5G nebo otázka dodavatelských řetězců. Spojené státy se snaží Evropany přesvědčit o tom, aby nevyužívaly technologii 5G čínské firmy Huawei. Ovšem jednání se nemají vyhnout ani americkým pozicím v Německu a v Afghánistánu. Donald Trump v červnu oznámil, že USA stáhnou z Německa asi 9 tisíc svých vojáků. Podle O´Brienova mluvčího se má jednání také dotknout témat Ruska nebo situaci v Severní Africe a na Blízkém východě.

Na otázku, proč se Trumpův poradce do Evropy vydává osobně a nevyužije možnost videokonference, zaznělo, že O´Brien dává přednost osobní diplomacii a že osobní jednání je nenahraditelné. Poslední O´Brienovo vystoupení se konalo v Arizoně, kde přednesl řeč s protičínským zaměřením pro malé, sociálně oddělené publikum.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.