Čínská ekonomika hlásí oživení

Podle nových čísel z června se mělo čínské hospodářství vrátit k růstu. Nicméně oživení je zatím nerovnoměrné.

Čína se jako první velká ekonomika vrátila k hospodářskému růstu, informovaly noviny Wall Street Journal ve čtvrtek (16/07/20:1 a 7). Podle posledních čísel za druhé čtvrtletí se růst HDP Číny rovnal 3,2 %. Je to číslo vyšší, než byla očekávání. Ekonomové v průměru očekávali čtvrtletní růst kolem 2,6 %.

Ve srovnání s prvním čtvrtletím letošního roku, kdy se čínská ekonomika výrazně propadla v důsledku koronavirové pandemie, došlo k nárůstu ekonomiky v hodnotě celkem 11,5 % HDP (zahrnut je propad v prvním kvartále). Celkově potom v roce 2020 čínská ekonomika zpomalila o 1, 6 %, opět ve srovnání s posledním půlrokem roku 2019.

Přehledy o výrobě ukazují na stabilní oživení. Čínské exporty a importy také začaly v červnu růst. Nicméně ne všechna čínská data jsou optimistická. Ukázalo se, že spotřební nákupy v Číně byly slabší a nedosáhly očekávání, což naznačuje, že oživení je v zemi nerovnoměrné.

I když svět by mohl předpokládat, že čínský ekonomický motor pomůže také s globálním oživením, tak současná striktní fiskální i peněžní politika Pekingu naznačuje, že Čína jen těžko sehraje tak významnou roli jako tomu bylo při oživení po globální finanční krizi mezi roky 2008 až 2009.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.