Bohaté země odmítly zrušení patentových práv na vakcíny proti Covid-19

Podle západních zemí ochrana duševního vlastnictví podporuje výzkum a inovace. Pozastavení těchto práv by pak vedlo k náhlému nárůstu nabídky vakcín.

Bohatší členové Světové obchodní organizace (WTO) ve středu (10. března) zablokovali tlak více než 80 rozvojových zemí na zrušení patentových práv ve snaze podpořit výrobu vakcín Covid-19 pro chudé státy.

Jihoafrická republika a Indie znovu navrhly vzdát se pravidel dohody WTO o obchodních aspektech duševního vlastnictví (TRIPS). Tento krok by mohl umožnit výrobcům generických a dalších očkování vyrábět víc vakcín .

JAR poukazovala na to, že současný systém TRIPS nefunguje a také připomenula neschopnost zajistit život zachraňující léky během pandemie HIV/AIDS, která stála nejméně 11 milionů afrických životů.

Organizace Lékaři bez hranic už v říjnu dala dohromady dopis podepsaný více než 375 organizacemi občanské společnosti, které výjimku podporují.

JAR a Indie získaly podporu desítky rozvojových zemí, členů WTO. Proti byly naopak západní země, Velká Británie, Švýcarsko, země EU a také USA s velkým domácím farmaceutickým průmyslem. Indie patří k velkým výrobcům generik. Řada výrobců generik ale sídlí v západních zemích či rozvinutých zemích (jako firmy Viatris, Sandos nebo Teva).

Podle mínění západních zemí ochrana duševního vlastnictví podporuje výzkum a inovace. Pozastavení těchto práv by pak vedlo k náhlému nárůstu nabídky vakcín.

Ve WTO proběhla už osmá debata na toto téma. Tato poslední tříhodinová nedokázala dosáhnout shody. Shoda byla dosažena jen na tom, že se záležitost bude projednávat ještě dvakrát během dubna.

Nová generální ředitelka WTO Ngozi Okonjová-Iwealaová označila diskuse o dohodě TRIPS za „životně důležité“. Prohlásila, že vlády a podniky musí jednat hned, aby zvýšily produkci, zejména na rozvíjejících se trzích.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.