Miliarda eur pro Afghánistán

Premiér Draghi předsedal 12. října mimořádnému summitu G20 věnovanému krizi způsobené návratem Tálibánu k moci v Afghánistánu poté, co se z něj po 20 letech stáhla americká vojska.

Mario Draghi byl spokojen, když po třech hodinách jednání na nejvyšší úrovni v Římě prostřednictvím videospojení vystoupil před médii. Všichni účastníci dali jasně najevo, že chtějí Afghánistánu pomoci, uvedl současný předseda skupiny G20 a italský premiér.

„V zásadě jsme se shodli na potřebě řešit tuto humanitární katastrofu,“ řekl Draghi. Zúčastněné státy se dohodly, že pomoc Afghánistánu by měla být poskytována pod záštitou OSN.

Evropská unie na zvláštním summitu oznámila, že Afghánistánu pomůže celkovou částkou jedné miliardy eur. Kromě již přislíbených 300 milionů eur půjde nejméně 250 milionů na ochranu zdraví. Další peníze půjdou do sousedních zemí, kam uprchly asi dva miliony Afghánců.

Finanční pomoc z Německa

„Z německé strany jsme dnes znovu potvrdili, že v letošním roce poskytneme 600 milionů eur na pomoc při řešení humanitárních problémů,“ řekla kancléřka Angela Merkelová po summitu. Podle ní je třeba zabránit hospodářskému kolapsu v Afghánistánu.

Mezinárodní měnový fond a Světová banka mají nyní velký úkol zabránit zhroucení platebního systému v Afghánistánu a pomoci zajistit poskytování veřejných služeb. „Jde především o ochranu dětí a žen,“ zdůraznila kancléřka. Kromě překonání hospodářských a humanitárních problémů je třeba zajistit úspěšný boj proti terorismu. Afghánistán nesmí opět představovat hrozbu pro okolní svět, uvedla kancléřka.

Hrozba podvýživy u dětí

Podle organizace Unicef jsou miliony dětí v Afghánistánu kvůli probíhající krizi ohroženy hladem. Dětský fond OSN v Kolíně nad Rýnem varoval, že blížící se zima představuje pro mnoho dívek a chlapců smrtelné nebezpečí.

Podle nejnovějších odhadů bude podle Unicefu do konce roku trpět akutní podvýživou přibližně 3,2 milionu dětí mladších pěti let; do konce roku by mohl být jeden milion dětí tak těžce podvyživený, že by mohl zemřít. Asi deset milionů dívek a chlapců by potřebovalo humanitární pomoc.

Cíle G20 ohledně Afghánistánu

Humanitární pomoc je pro většinu Afghánců naléhavá a v mnoha případech životně důležitá, zejména pro zranitelné skupiny, jako jsou ženy, děti a osoby se zdravotním postižením. Humanitární pomoc je nezbytná k tomu, aby se zabránilo humanitární katastrofě a následně nekontrolovaným migračním tokům z Afghánistánu do zemí regionu i mimo něj. Zhroucení hospodářského a finančního systému v Afghánistánu by mělo závažný dopad na životy Afghánců a na stabilitu země, regionu i mimo něj.

OSN hraje při řešení krize v Afghánistánu zásadní roli. Její trvalá přítomnost v zemi musí být zachována. Personálu OSN a všem humanitárním pracovníkům musí být zajištěn plný, bezpečný, bezpodmínečný a neomezený přístup bez ohledu na jejich pohlaví. Humanitární pomoc by měla být poskytována v souladu s mezinárodně dohodnutými humanitárními zásadami. Zásadní význam mají včasné a pružné příspěvky.

Je nezbytné, aby Afghánistán zůstal otevřený. Jeho hranice a přístupové body musí být funkční. Plně funkční letiště jsou klíčovou branou pro přístup humanitární pomoci, obchod, evakuaci a udržitelnost země.

Afghánistán stojí před okamžikem, kdy se rozhodne o jeho osudu

Generální tajemník OSN Antonio Guterres varoval, že Afghánistán stojí před „rozhodujícím okamžikem“, a vyzval svět, aby zabránil zhroucení ekonomiky země. Guterres rovněž apeloval na Tálibán, aby přestal porušovat své sliby, že umožní ženám pracovat a dívkám přístup ke všem úrovním vzdělání.

„Osmdesát procent afghánské ekonomiky je neformální a převážnou roli v ní hrají ženy, bez nichž se afghánská ekonomika a společnost v žádném případě nezotaví,“ řekl Guterres. OSN podle něj naléhavě apeluje na země, aby dodaly peníze do afghánské ekonomiky, která byla před srpnovým převzetím moci Tálibánem závislá na mezinárodní pomoci, jež tvořila 75 % státních výdajů.

Země se potýká s krizí likvidity, neboť aktiva v USA a dalších zemích zůstávají zmrazena a výplaty od mezinárodních organizací byly pozastaveny. „Právě teď, když jsou zmrazena aktiva a pozastavena rozvojová pomoc, se ekonomika hroutí,“ řekl Guterres novinářům v sídle OSN v New Yorku.

„Zavírají se banky a na mnoha místech byly pozastaveny základní služby, například zdravotní péče.“ Šéf OSN uvedl, že dodání likvidity, aby se zabránilo hospodářskému kolapsu Afghánistánu, je oddělenou otázkou od uznání Tálibánu, zrušení sankcí, rozmrazení zmrazených aktiv nebo obnovení mezinárodní pomoci.

Samotní zástupci Tálibánu se mimořádného summitu G20 nezúčastnili. Souběžně se setkali se zástupci Evropské unie v katarském Dauhá. Tato „neformální výměna“ se podle EU týkala také humanitární pomoci Afghánistánu a boje proti extremistickému násilí.

Podle Maria Draghiho je nezbytné, aby se Rusko a Čína zúčastnily zasedání skupiny G20 v Římě koncem tohoto měsíce.

 

Dění v Afghánistánu pravidelně sledujeme. Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.